Udruženje za pomoć nedovoljno razvijenim osobama proslavilo 17. godina rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2022, 20:48

Udruženje za pomoć nedovoljno razvijenim osobama proslavilo 17. godina rada

Korisnici dnevnog boravka Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada, napravili su tradicionalnu svečanost povodom proslave 17. godišnjice rada te ustanove. To je jedini licencirani dnevni boravak u gradu u koji mogu da dolaze osobe sa mentalnim invaliditetom starije od 27 godina i 20 korisnika svaki dan koristi usluge udruženja.

Uz prigodnu rođendansku pesmu, i posluženje koje su sami napravili, korisnici su proslavili rođendan njihovog omiljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mesta. Predstavnici medija dobili su pozivnicu da zajedno sa njima proslave ovaj dan, i da tako pokažu svetu, kakvi su domaćini, i koliko ovaj dnevni boravak njima znači.

"Okupljamo 20 osoba sa mentalnim invaliditetom koji svaki dan ovde se druže, borave i uče tako da smo izuzetno radosni što smo i ove godine tradicionalno uspeli da priredimo jedan doručak", kaže Katarina Vukelić, predsednik Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada.

"Vole kad dođu gosti to je nešto što oni stvarno obožavaju, tako da su se stvarno trudili, mesili su pravili su, gurali su se ko će šta da napravi ko će biti prvi ko će šta da radi znači stvarno su bili oduševljeni", kaže Mirjana Smiljanić, negovateljica u dnevnom boravku za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada.

Ovaj dnevni boravak svakodnevno od 7 ujutro do 3 popodne prima korisnike, predstavlja za njih i njihove porodice podršku i utočište.

"Uspevamo premda mislim da nije dovoljno i da bi trebalo mlade roditelje što više angažovati i uključiti ih u ovakav vid rada sa ovom decom jer to njima jako puno znači, oni su dok su u školi dok imaju neku obavezu to je sve ok, međutim kad napune 26-7 godina oni su zatvoreni u 4 zida i ovo je stvarno mesto koja je njihova druga kuća i gde se oni osećaju kao pravi domaćini, i svi smo mi ustvari ovde jedna velika porodica", kaže Mirjana Smiljanić.

"Oni tu imaju najrazličitije moguće aktivnosti od psiholoških pedagoških radionica, preko muzičkih, radionica životnih veština, radionica osamostaljivanja, psiholoških koje su izuzetno važne, osim toga mi radimo i sa njihovim porodicama, sa roditeljima i njihovim braćama i sestrama tako da se trudimo da nekako obuhvatimo celu porodicu i da celokupno nekako pružimo njima podršku", kaže Mirjana Smiljanić.

Ovom prilikom upućen je i poziv građanima, da doniraju ili volontiraju, i tako omoguće da korisnici mogu da odu na skroman izlet, a sledeće godine punoletstvo proslave još sjajnije i radosnije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.