U svakom selu mala fabrika

Izvor: Blic, 13.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U svakom selu mala fabrika

BAČKA PALANKA - Opština Bačka Palanka počela je još pre aktuelne ekonomske krize da ulaže u nove pogone i hale, da bi ta ulaganja intenzivirala i ovih dana, pa je tako u samom gradu podignuto šest proizvodnih hala, ali i još devet u selima na teritoriji opštine. Hale su po vrlo niskoj ceni izdate u zakup proizvođačima koji su obezbedili radna mesta lokalnom stanovništvu.



U iznajmljenim proizvodnim halama posluju slovenački „Kovis", proizvođač sklopova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za železnicu, „Kasa Italija", italijanska fabrika ambalaže, u Pivnicama je otvorena fabrika sa najmodernijom italijanskom tehnologijom za preradu brašna, a u Despotovu firma „Nova Italija" koja proizvodi luksuznu ambalažu u koju najveće svetske modne kuće pakuju svoju robu. Započeta je izgradnja industrijskih parkova u Obrovcu i Novoj Gajdobri.

Kosta Stakić, predsednik opštine Bačka Palanka, kaže da je opština formirala Fond za razvoj preduzetništva.

- To nisu velika sredstva, ali su značajna jer opština mora da ima odgovornost ne samo za socijalni nego i ekonomski razvoj. Skoro u svakom selu imamo fabriku - kaže Stakić. On naglašava da u opštini rade na efikasnosti administracije iz domena saglasnosti, dozvola, rešenja i drugih papira kako ne bi nervirali birokratijom poslodavce koji dolaze sa parama.

- Cilj investiranja u hale bio je isključivo zapošljavanje i zbog toga smo odlučili da zakupnina bude simbolična. Kvadratni metar zakupa je u Palanci 1,2 evra, a u selima 0,4 evra mesečno. To se isplatilo, i da imamo još 10 takvih hala, ne bi bile prazne jer je gotov poslovni prostor sa infrastrukturom jako primamljiv investitorima - kaže za „Blic" Slobodan Škorić, direktor Poslovno proizvodnog centra, koji gazduje halama u većinskom vlasništvu države a upravljač je lokalna samouprava. Sva ulaganja u hale i pored niskih cena zakupa isplate se u periodu od 10 godina. U nekim halama zakupci su morali da dograde infrastrukturu, to im je priznato kroz cenu zakupa.

U Despotovu za firmu „Nova Italija" jeftina radna snaga i dobri uslovi motivisali su Italijane da udvostruče kapacitet izgradnjom još jedne hale i da pored sadašnjih 60 radnica i radnika zaposle još toliko.

- Najviše zaposlenih u toj fabrici čine žene, koje su zadovoljne jer im i najmanju prihod uz onaj od prihoda sa zemlje mnogo znači. Plate su bile veoma niske, ali ih je na našu intervenciju poslodavac odmah sa 10 povećao na 15.000 dinara. Priznali smo da smo mi krivci za tu situaciju jer država ne traži da se minimalac poštuje nego je samo formalno određen - kaže Goran Milić, predsednik Samostalnog sindikata u Bačkoj Palanci.

Zarade žena u selima

- Ženama koje žive u selima je jako teško da dođu do redovne mesečne zarade, pa im sada i najniže plate od 12 do 16.000 dinara dobro dođu i za njih su to veliki novci, jer kod kuće imaju dovoljno hrane, pa ne moraju svako jutro u market - kaže Vera Spevak asistentica direktora u firmi "Nova Italija” u Despotovu.

Ona kaže da odlično poznaje i prilike svojih sugrađanki i poslodavce.

- Mislim da su ovi drugi jako zadovoljni ovim biznisom i radom Despotovčanki, a one nisu nezadovoljne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.