U školama Srbije 530 čitalačkih klubova sa 8.500 članova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2017, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školama Srbije 530 čitalačkih klubova sa 8.500 članova

Izdavačka kuća "Klett" raspisuje novi konkurs za neobjavljeni roman namenjen mladim čitaocima od 11 do 14 godina.

Konkurs se raspisuje u okviru društveno odgovorne akcije "Čitalački maraton" sa ciljem da podrži pisce i promoviše čitanje u školama.

U maju ove godine raspisan je prvi konkurs na koji je stiglo 209 rukopisa, podsetila je Direktorka izdavačke kuće "Klett" Gordana Knežević Orlić.

Tada je a stručni žiri u sastavu Petar Arbutina, Dragana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ćećez-Iljukić i Krsta Popovski u uži izbor uvrstio osam romana, a žiri 142 nastavnika srpskog jezika i književnosti iz cele Srbije odabrao pet i proglasio kao najbolji roman "Ja, Aleksija" Branke Trifunović.

Knežević Orlić je kao najveći uspeh akcije navela to da je da je po školama u Srbiji oformljeno 530 čitalačkih klubova u koje je učlanjeno 8.500 učenika.

Ona je istakla da su na početku akcije bili skeptični , ali da ih je šokirao broj rukopisa koji su stigli na konkurs, a onda broj klubova.

"To samo pokazuje da imamo motivisane nastavnike i decu koja žele da budu članovi čitalačkih klubova", primetila je Knežević Orlić i dodala da je prvonagrađeni roman, opremljen metodičkom aparaturom, već objavljen i da će pomoći mentorima da razviju komuniciraju sa decom i podstaknu ih da čitaju.

Ćećez-Iljukić je skrenula pažnju na nekoliko važnih aspekata akcije "Čitalačkog maratona" - to da su otvorena vrata za sve koji se bave tinejdžerima, da se vrednuje rad nastavnika koji su kreativni i mogućnost da deca uče da komuniciraju, slušaju drugog i brane svoje stavove u argumentovanoj diskusiji.

Knežević Orlić veruje da će se kroz dve do tri godine u okviru slične akcije posvetiti i učenicima od prvog do četvrtog razreda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.