U nevremenu u Skoplju poginula 21 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2016, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nevremenu u Skoplju poginula 21 osoba

U nevremenu koje je pogodilo Skoplje poginula je 21 osoba, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije.

"Identifikovano je i predato porodicama 20 tela, a jedna osoba još nije identifikovana. To je stanje do 15.00 časova", rekla je Natalija Spirova Kodrić, načelnik Sektora MUP za odnose sa javnošću.

Grad Skoplje je odlučio da porodicama isplati pomoć od po 3.000 evra za svakog stradalog u velikom nevremenu koje je pogodilo glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grad Makedonije.

Na vanrednoj sednici gradske skupštine gradonačelnik Koce Trajanovski je ocenio da je sinoćnje nevreme "bilo kao vodena bomba koja je bačena na Skoplje".

Vladi Makedonije je predloženo da uvede vanrednu situaciju u Skoplju i Tetovu, gradovima koje je pogodilo nevreme.

U nevremenu koje je sinoć i noćas pogodilo glavni grad Makedonije je poginula 21 osoba, a ima i nestalih. Žrtve su potvrđene u severoistočnim prigradskim naseljima Stajkovci, Smiljkovci, Aračinovo i Čento.

Prema nekim medijima, nisu svi stradali iz tih delova grada, već ima onih koju su stradali u vozilima koje je voda nosila, na skopskoj obilaznici.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han na Tviteru je izrazio saučešće za žrtve poplava i rekao da Evropa stoji na raspolaganu za pomoć.

Građani Skoplja su se organizovali preko društvenih i skupljaju humanitarnu pomoć za stradale.

Materijalne štete u domaćinstvima u poplavljenim delovima grada su ogromne, a oštećeni su i brojni automobili.

Olujno nevreme je trajalo više sati i nanelo je velike materijalne štete. Najteže su pogođena naselja Stajkovci i Čento (ranije Sinđelić), gde je nadošla voda izazvala odrone i poplavila kuće.

Na području Skoplja u toku noći palo je 93 litra kiše na kvadratni metar, a u prvih dva sata nevremena registrovano je više od 800 gromova.

Veći deo glavnog grada Makedonije je bio poplavljen, voda je ušla u podrume stambenih zgrada, poplavila Klinički centar, kidala drveće, a mnogi građani su bili zaglavljeni u vozilima na podvožnjacima i raskrsnicama u nižim delovima grada.

Todorov: Katastrofa velikih razmera

Katastrofa velikih razmera odnela je 17 života u Skoplju, izjavio je danas ministar zdravlja Makedonije Nikola Todorov koji je izrazio strahovanje da bi broj žrtava moga biti i veći.

Todorov je u izjavi novinarima rekao da je nevreme sa obilnim padavinama nanelo nesagledivu materijalnu štetu i da takva prirodna katastrofa dugo nije zabeležena u Skoplju.

Institucije su se u potpunosti angažovale u borbi protiv prirodne stihije, rekao je Todorov, koji je šef Državnog štaba za krizne situacije.

On je istakao da je prioritet da se pomogne građanima koji su povređeni i da se obezbede hrana, voda i lekovi kako bi se sprečile zarazne bolesti.

To je ključno što mora da se uradi, istakao je Todorov u izjavi novinarima posle sednice Štaba za krizne situacije.

Gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski rekao je da su Skoplje pogodile obilne padavine i to u vrlo kratkom roku.

Ja sam na terenu zajedno sa celokupnim službama i mehanizacijom, rekao je Trajanovski i ukazao da je nevremenom zahvaćeno malo područje Skoplja sa ogromnom količinom bujične vode koja je sve nosila pred sobom.

On je napomenuo da kanalizaciona mreža nije mogla da prihvati toliku količinu padavina i da se sve desilo jako brzo.

Vučić izjavio saučešće makedonskom premijeru Dimitrievu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća premijeru Makedonije Emilu Dimitrievu, povodom pogibije građana Skoplja u nevremenu koje je pogodilo taj grad prošle noći.

"Veoma nas je potresla vest da je u velikom nevremenu stradao veliki broj ljudi. U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, porodicama i prijateljima poginulih, kao i Vama i Vašoj Vladi, upućujem izraze najdubljeg saučešća", naveo je Vučić u telegramu. On je dodao i da je Vlada Srbije spremna da, u okviru svojih mogućnosti, ponudi pomoć i podršku u otklanjanju posledica te prirodne nepogode, navodi se u telegramu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoplje: 21 žrtva nezapamćenog nevremena / VIDEO

Izvor: B92, 07.Avg.2016

Skoplje -- U nevremenu koje je pogodilo Skoplje poginula je 21 osoba, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije..."Identifikovano je i predato porodicama 20 tela, a jedna osoba još nije identifikovana. To je stanje do 15.00 časova", rekla je Natalija Spirova Kodrić, načelnik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.