U Zmajevu održana tradicionalna manifestacija Dan polja strnih žita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2022, 22:38

U Zmajevu održana tradicionalna manifestacija "Dan polja strnih žita"

U organizaciji Poljoprivredne stručne službe Vrbas u Zmajevu održana je tradicionalna manifestacija "Dan polja strnih žita" na kojoj je kroz oglede predstavljeno 83 sorte ozimih kultura. Razgovaralo se o prinosima hlebnog žita, otkupnoj ceni za novi rod, tehnologiji gajenja ozimih strnina.

Prinosi hlebnog žita neće biti kao prošlogodišnji ocena je i ratara i stručnjaka, a razlog tome je nedostatak padavina.

Mimir Crveni iz Turije kaže:

"Očekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << valjda da će se desiti nekih bliže 7 tona po hektaru".

Vladimir Rankov, agronom u PSS u Vrbasu kaže:

"Što se tiče žetve pšenice na teritoriji delovanja naše službe za desetak dana očekujem punu žetvu ozime pšenice i očekujem veće prosečne prinose od ječma, ali to će se pokazati na terenu sa prvim otkosima ali očekujem od 5,5 do 6 tona po hektaru."

Zbog skupih inputa,otkupna cena pšenice za novi rod ne bi smela biti manja od 40 dinara za kilogram, kažu ratari.

Svetozar Murgaški iz Čeneja ističe:

"Sve ispod 40 dinara za kilogram nije isplativo,znamo pošto je bilo đubre i seme, pogotovo za prihranu, dali smo 100 kilograma uree i 100 kilograma ANA po jutru, ali sin nije hteo da se više zadužujemo"-

Poljoprivrednici su imali jedinstvenu prilliku da se na licu mesta uvere u rezultate ogleda pod ozimim kulturama, u uslovima primene različite agrotehnike. Ovakvi susreti prakse i nauke su uvek dragoceni.

Ognjen Vasiljević, direktor PSS u Vrbasu kaže:

"Osnovni cilj Poljoprivredne savetodavne stručne službe Vrbas jeste unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Vrbas, Kula, Bečej i Srbobran. Danas smo se okupili ovde da našim gostima pokažemo rezultate naših ogleda."

Petar Samolovac, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu napominje:

"Širom Vojvodine se održavaju Dani polja u organizaciji Poljoprivrednih stručnih službi ,na kojima poljoprivrednici mogu da vide različiti sortiment i da ga primenjuju na svojim gazdinstvima.Pokrajinski sekretarijat za poljoprivrede podržava svake godine rad Poljoprivrednih stručnih službi kroz savetodavne poslove i kroz rad Prognozno- izveštajne službe i kroz kontrolu plodnosti. "

Dodajmo ovome da je u prethodnoj agroekonomskoj godini pšenicom bilo posejano preko 600 hiljada hektara, da je ostvaren prosečan prinos od preko 5,8 tona po hektaru i ukupna proizvodnja od preko 3,5 miliona tona hlebnog zrna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.