U Vojvodini nezaposlenost smanjena za 16,4 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini nezaposlenost smanjena za 16,4 odsto

Tokom prošle godine, na teritoriji Vojvodine, nezaposlenost je smanjena za 16,4 odsto - pokazuju zvanični podaci Pokrajinske službe za zapošljavanje. Pozitivan trend smanjenja stope nezaposlenosti beleži i kikindska Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, pa je na kraju 2017-te zabeležen 9,1 procenat manje nezaposlenih na teritoriji šest opština Severnobanatskog okruga. Ponekad zvanični statistički podaci zvuče bolje od realnog života.

Sa blizu 9 hiljada i 600 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nezaposlenih lica, koliko je na kraju 2017-te evidentirano na teritoriji šest opština Severnobanatskog okruga, i kikindska Filjaja NSZ zvanično beleži pozitivan trend smanjenja stope nezaposlenosti.

Jelena Mitrović, direktorka kikindske Filijale NSZ kaže:

"Što se tiče Okruga, imamo za 948 lica manje nezaposlenih u odnosu na 2016., što je za 9,1 odsto smanjenje stope nezaposlenosti. Za grad Kikindu je tokom prošle godine broj nezaposlenih umanjen za 374 lica koja više nisu na evidenciji NSZ, odnosno u procentima to je za 9,9 odsto manje nezaposlenih."

Dalje smanjenje stope nezaposlenosti na teritoriji Pokrajine, koja je u prošloj godini iznosila 16,4 odsto, u fokusu je pokrajinskog Akcionog plana zapošljavanja. To podrazumeva aktivne mere zapošljavanja, dalju podršku samozapošljavanju, stalnu edukaciju, obuke pre svega najteže zapošljivih grupa:

Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje kaže: "Dve najugroženije grupe, sa najvećim procentom u ukupnom broju nezaposlenih su osobe do 30 godina starosti, kojih je oko 27 odsto na evidenciji nezaposlenih, kao i osobe starije od 45, odnosno 50 godina , koji su sa 44 procenta nažalost najbrojniji u strukturi nezaposlenih lica."

Jedna od najavljenih novina pokrajinskog Akcionog plana odnosi se na zapošljavanje deficitarnih visokoobrazovanih kadrova, kao jedan od načina da se mladi, obrazovani ljudi - zadrže:

Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje ističe: "Trenutno je u radnoj verziji predlog da za zapošljavanje tog kadra bude izdvojeno 755 hiljada dinara po jednom novozaposlenom, deficitarnom za tu sredinu."

Prema podacima Pokrajinske službe za zapošljavanje, najdeficitarnija zanimanja sa VSS su diplomirani farmaceut, doktor veterine, inženjeri informatike i računara. Poslodavci se, međutim sve češće susreću sa problemom nedostatka kvalifikovanih radnika kao što su radnici u oblasti tekstilstva, zidari, tesari, stolari, zavarivači.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.