Budžet za zapošljavanje veći za 850 miliona dinara

Izvor: JUGpress.com, 23.Feb.2018, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet za zapošljavanje veći za 850 miliona dinara

NIŠ

U Nišu je trenutno nezaposleno 27.974 ljudi, što je 6% manje nego prošle godine, a 25% manje nego januara 2014 – podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Niš.

Na nivou Srbije je taj broj 10 procenata.

Akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da za aktivne mere zapošljavanja ove godine bude izdvojeno 3,65 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe, kao i dodatnih 550 miliona dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za osobe sa invaliditetom. Budžet je za 850 miliona veći nego u 2017. Godini, što u  Nacionalnoj službi zapošljavanja ocenjuju visokim budžetom koji će omogućiti  širok obuhvat I veliki broj lica koja se mogu uključiti u programe zaopošljavanja.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 14. februara javne pozive u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja, kako bi smanjio broj nezaposlenih . Kako kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinovič ovi programi su namenjeni prevashodno prvatnom sektoru, izuzimajući deo javnih radova I deo stručne prakse koji se može realizovati I u privatnom I u javnom sektoru.  Raspisano je deset javnih poziva.

„Naše programe mogu koristiti poslodavci koji žele da zaposle osobe koje se prema Nacionalnom planu zapošljavanja smatraju kategorijom teže zapošljivih lica. Kao i ranije, u tu grupu spadaju mladi do 30 godina, nekvalifikovana i polukvalifikovana lica, osobe sa invaliditetom, Romi, osobe koje imaju preko 50 godina i žrtve porodičnog nasilja“, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. On je istakao značaj programa  preko instrumenata takozvanih pretpristupnih pomoći . Od strane Evropske delegacije očekuju se  sredstva u visini od pet miliona evra koja će biti usmerena na ove programe.

Prema njegovim rečima lokalne samouprave su već podnele zahteve za sufinansiranje I za samostalno sprovođenje programa.

Iznos subvencija koje poslodavac može da dobije kreće se od 150  do 250 hiljada dinara I zavisi od kategorije teže zaposlivih lica.  Neki od ovih programa podrazumevaju I vremenski period  za koji su  poslodavci  u obavezi da zaposleno lice drži u radnom odnosu. Vremenski period je predviđen srazmerno visini podsticaja.

“ To su nama najefektniji programi. Program otvaranja novih radnih mesta podrazumeva da poslodavac koji iskoristi naš podsticaj lice u radnom odnosu zadrži najmanje 12 meseci”, keže Martinović.

Prema evidenciji  Službe za zapošljavanje  70% nezaposlenih spada u kategoriju teže zapošljivih tako da veliki broj korisnika može da računa na ove subvencije i programe.

Jedna od novina je obuka za već zaposlena lica koja bi omogućila sticanje novih znanja kako bi se  sprečilo da budu tehnološki višak.

Javni pozivi su otvoreni do 30. novembra 2018. godine, osim Javnog konkursa za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica i Javnog konkursa za organizovan sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom otvoreni su do 2. aprila 2018. Godine.

Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje i javni poziv nezaposlenima romske nacionalnosti za dodelu subvencije za samozapošljavanje, otvoreni su do 16. aprila 2018. godine.

Prema proceni Nacionalne službe zapošljavanja u programe zapošljavanje biće uključeno više od 25 hiljada nezaposlenih.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.