U Lučanima i Kosjeriću vanredna situacija, evakuisano 100 kuća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2020, 10:51

U Lučanima i Kosjeriću vanredna situacija, evakuisano 100 kuća

"Na teritoriji opštine Lučani jutros je proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina, a više od 100 domaćinstava je poplavljeno u Guči i Viči i iz njih su tokom prethodne noći evakuisani ljudi i životinje", kaže zamenik predsednika opštine Lučani Miloš Jovičić. "U opštini Kosjerić proglašena je vanredna situacija, a jutros oko četiri sata izliza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se reka Skrapež u centru grada usled čega je poplavljeno oko 40 kuća, vrtić i tri stambene zgrade", kaže predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

On je za Tanjug rekao da za sada nisu ugrožena naseljena mesta Lučani i Đerač i da su ona potpuno bezbedna mada se, kako navodi, vrhunac poplavnog talasa očekuje u tim naseljenim mestima u narednih sat vremena.

Precizirao je da su Lučani i Đerač zaštićeni sistemom odbrane koji je uspostavljen pre dve godine i prošle godine, a koji za sada funkcioniše.

"Bedem i prema naseljenom mestu Lučani i Đerač za sada daje rezultate. Imamo još tri metra do gornje kote bedema. Što se tiče naseljenog mesta Lučani i Đerač oni su za sada potpuno bezbedni", kaže Jovičić.

Kako je rekao, iz brdsko-planinskog kraja gde su Gornji Dubac, Donji Dubac, Viča i Milatovići slila se velika količina vode, tako da je u donjem delu opštine na Dljinskom mostu postavljena mobilna brana, kao i bedem sa obe strane reke Bjelice, a u funkciju su puštene četiri vodene pumpe i crpna stanica.

Jovičić kaže da je evakuacija počela juče posle podne i trajala je do kasno noćas.

"Najveći talas je naišao iza ponoći, oko dva ujutro. Kiša je padala celu noć, neprestano pada os sinoć od 20.30", rekao je Jovičić.

Naveo je da je jutros Štab za vanredne situacije na telefonskoj sednici proglasio vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine Lučani.

Vanredna situacija u Kosjeriću, poplavljeno oko 40 kuća

U opštini Kosjerić proglašena je vanredna situacija, a jutros oko četiri sata izliza se reka Skrapež u centru grada usled čega je poplavljeno oko 40 kuća, vrtić i tri stambene zgrade, kaže predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

On je za Tanjug rekao da su četiri osobe evakusane u Sportsku halu i da će u toku dana na njihov zahtev biti vraćeni kući.

Voda je odnela konstrukciju mosta u centru grada, koji je u izgradnji, a Đokić kaže da je vanredna situacija u Kosjeriću proglašena jutros oko tri sata.

Naveo je i da je kiša padala tokom cele noći, a da i dalje pada ali je manjeg intenziteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u Kosjeriću, Jadar se povlači

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jun.2020

U Srbiji i u utorak kiša koja ne prestaje plavi mnoga područja i stambene objekte, a ljude evakuišu. U Kosjeriću u Zlatiborskom okrugu je proglašena vanredna situacija, a reka Skrapež u centru grada poplavila je više desetina stambenih objekata, javlja reporterka RSE. U toku prethodne noći...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.