U Bačkopalanačkom sudu povećan broj radnih sporova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bačkopalanačkom sudu povećan broj radnih sporova

BAČKA PALANKA - U Opštinskom sudu u Bačkoj Palanci broj radnih sporova u 11 meseci ove godine iznosi 1.648, što je za oko 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je u postupku bilo 1.438 radnih sporova.

Kako je rečeno Tanjugu, najviše, oko 80 odsto tih sporova, vođeno je zbog neisplaćenih zarada i neuplaćivanja obaveznog socijalnog i zdravstvenog osiguranja, a zatim, oko 10 odsto, zbog prestanka radnog odnosa. Preostalih 10 odsto odnosi se na naknadu štete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog povreda na radu, isplata otpremnina i sporove iz stambenih odnosa, precizirala je sudija tog suda Nada Janković.

U prošloj godini od primljenih 1.031 i iz prethodne godine prenetih 407 predmeta, ili ukupno 1.438 predmeta, rešeno je 940 ili 65 odsto, a od novoprimljenih 1.150 u 11 ovogodišnjih meseci i iz prošle godine prenetih 498, odnosno ukupno 1.648 predmeta, rešena su 1.222 ili 75 odsto.

Sporovi radnika i poslodavaca zbog neisplaćenih zarada i neuplaćivanja obaveznog osiguranja koji, napominje sudija Janković, ne zastarevaju, gotovo da su u 100 odsto slučajeva rešeni u korist radnika, kao i u slučajevima povreda na radu, dok su sporovi zbog prestanka radnog odnosa rešeni u odnosu 50:50 odsto.

Zbog velikog broja radnih sporova, ali i tendencije njihovog rasta, kao i ravnomernije opterećenosti sudija i efikasnosti rada, sada se ti predmeti koje je do nedavno vodilo dvoje sudija raspoređuju i na druge sudije, kazala je predsednica suda Zorica Radović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.