Tufegdžić: Oslobađanje Luke Bojovića poražavajuće za zdrav razum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tufegdžić: Oslobađanje Luke Bojovića poražavajuće za zdrav razum

Vojislav Tufegdžić, novinar i autor filma i knjige "Vidimo se u čitulji", kritikovao je oslobađajuću presudu Luki Bojoviću i Vladimiru Milisavljeviću izrečenu danas u Beogradu po optužbi Tužilaštva za organizovani kriminal za tri ubistva i dva pokušaja ubistva. On je za Radio televiziju Vojvodine, komentarišući navode iz presude da nije moglo da bude dokazano da je Bojović u jednom trenutku bio vođa Zemunskog klana, ocenio da je to "poražavajuće za zdrav razum".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Koje materijalne dokaze su očekivali, možda dokument sa pečatom preduzeća iz kog se vidi da je Bojović naredio ubistva", zapitao se Tufegdžić, uz opasku da tako direktnih dokaza nikada nema.

"Tako svi mogu da ispadnu nevini. To je poražavajuće za zdrav razum i za sve nas", ocenio je.

On je dodao da je Bojović učestvovao u jednom pokušaju ubistva u centru Beograda pred desetinama svedoka koje je još pre 20 godina opisano u njegovoj knjizi, ali da nikada nije ni pokrenuto pitanje njegove odgovornosti.

Tufegdžić je naveo i da je mnogo zločina u Srbiji ostalo bez kazne i ustvrdio da je za to kriva država.

"Kriminalci nisu kažnjavani jer je to nekome bilo u interesu. Takođe, država se često oslanjala ne na snagu institucija već na snagu kriminalaca, korišćeni su i kao batinaši protiv opozicionih demonstranata i slično", kazao je.

On je naveo da je u svojim istraživanjima i kroz razgovore sa nekadašnjim visokim oficirima službi bezbednosti došao do saznanja da je 1998. i 1999. godine došlo do serije likvidacija mafijaša koji su bili bliski službama bezbednosti i da su na njihova mesta došli "potpuno divlji i nekontrolisano kriminalci".

Tufegdžić navodi da pojedini njegovi izvori tvrde da je pravi razlog za to zapravo mogao biti napad na srpske tajne službe, a kao mogući povod on navodi to da je Služba državne bezbednosti Srbije svojevremeno uspela da presretne komunikacije Vašingtona i Sarajeva. To je, tvrdi, rezultiralo odličnom pripremljenošću srpske delegacije i velikim uspehom Srbije na pregovorima 1995. u Dejtonu.

Tufegdžić se osvrnuo i na atentat na Željka Ražnatovića Arkana, ocenjujući da je on u to vreme uveliko bio "prerastao svoje sposobnosti i potrebe države"

"Navodno je Arkan i ostvarivao kontakte sa ljudima iz Haškog tribunala. On je navodno trebalo da bude ili optužen ili da bude svedok i da svedoči da je njegova paravojna formacija bila pod kontrolom Slobodana Miloševića", kazao je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.