Tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2017, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu"

Za mene je to jedna tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu, kazala je Tanjugu naša cenjena dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je večeras tumačila publici izložbu "Razlike malih taština" Grejsona Perija, u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Jedna od najvažnijih evropskih dramskih spisateljica na šarmantan i živopisan način pojašnjavala je značenja Perijevih tapiserija i referentnih dela iz istorije umetnosti koje su inspirisale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autora.

"Ovo što ovde vidimo je neka društvena mobilnost je prikazana na Perijevim delima na duhovit, dirljiv i tragičan način. Ta mobilnost je zapravo krajnje religiozna i uvek se završava nekom propašću. To je je možda najkonzervativniji pogled na britansko društvo, ali i na čitavu Evropu u stanju u kojem se danas nalazi," kazala je Srbljanović.

Ona je da izložba govori o tome da samo donekle može da pokuša da da male razlike prebrodi i da se prebaci u više slojeve društva.

"U suštini ti slojevi koji su gore će stalno držati i onemogućavati prelazak u njihov razred. To ne zavisi samo od finansija, već i od prilika jednakosti u društvu za različite socijalne strukture. To je tragedija o kojoj ova zapravo veselo postavljena izložba u pop art formi govori", kazala je Srbljanović.

Izložba "Razlike malih taština" Grejsona Perija otvorena je 9. aprila u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Postavku čini šest tapiserija koje propovedaju o životu Tima Rejkvela. Autor je bio inspirisan sličnim narativnim nizom Vilijama Hogarta britanskog umetnika u 18. veku i njegovom moralnom pričom "Život razvratnika".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu

Izvor: B92, 22.Apr.2017

Za mene je to jedna tragična priča o nemogućnosti prelaska iz klase u klasu, kazala je Tanjugu naša cenjena dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je sinoć tumačila publici izložbu "Razlike malih taština" Grejsona Perija, u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine...Jedna od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.