Teško moglo da se predvidi da će pandemija ponovo da eksplodira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2020, 17:24

Teško moglo da se predvidi da će pandemija ponovo da "eksplodira"

Članovi Kriznog štaba složni su u oceni da bi, uz primenu rigoroznijih preventivnih mera, od naredne nedelje broj zaraženih u našoj zemlji trebalo da se smanjuje.

Teško je moglo da se predvidi da će pandemija Kovida-19 ponovo da "eksplodira", jer se smatralo da će virus zbog visokih temperatura oslabiti - izjavio je epidemiolog, Predrag Kon i naveo da je Srbija u nedelji maksimuma, kada je reč o porastu broja novozaraženih.

"Posle ove nedelje, sa primenom ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mera, možemo postupno da osetimo smanjenje registrovanih slučajeva", kaže Predrag Kon, epidemiolog.

Prvi rezultati oštrijih preventivnih mera, biće vidljivi za nekoliko dana, smatra imunolog, Srđa Janković. Upozorio je na to da je epidemijska kriva u našoj zemlji ponovo u uzlaznoj putanji i da nam je zdravstveni sistem u opasnosti.

Nadležni kažu da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom. Pomoć Opštoj bolnici u tom gradu stiže iz svih krajeva Srbije. Situacija u Kragujevcu je i dalje zabrinjavajuća, dok su uvedene mere neznatno popravile stanje u Vranju, gde je smanjen broj pacijenata u odnosu na prethodne dane. Epidemiološka situacija u Vojvodini je nestabilna, ali još uvek pod kontrolom. Najkritičnije je u Novom Sadu, ali stanje nije takvo da bi se uvodile najrigoroznije mere. Neke će ipak biti obavezujuće.

"Naređuje se JGSP Novi Sad da ne dozvoli ulaz u vozila javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Maske će biti obavezne i u zatvorenom prostoru, a ukoliko nije moguće držanje fizičke distance, biće zabranjeno okupljanje više od 5 osoba. O eventualnom odlaganju muzičkog festivala "Egzit", na kojem se svake godine okupi više desetina hiljada ljudi, Vučević kaže:

"Nismo doneli odluku o Egzitu zato što ima mesec i po dana, odnosno nekih 40-tak dana do Exita. Procena je da je dovoljno vremena da se razmotri šta će biti sa epidemiološkom situacijom", kaže Miloš Vučević.

U ovom trenutku ona je u Novom Sadu nepovoljna, s obzirom na to da se beleži konstantan rast obolelih, uglavnom među muškarcima srednje dobi, a 90 posto njih nema izražene simptome.

Danas je dosegnut trocifren broj teže obolelih pacijenata koji su smešteni u Kliničkom centru Vojvodine. Od stotinu zaraženih, petoro se nalazi na respiratoru. Kako nam je rečeno u Pokrajinskom kriznom štabu, u Vojvodini se očekuje porast broja obolelih, jer gotovo da nema grada u kojem se svakodnevno ne registruje do 40 novozaraženih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.