Teško je predvideti tržište u vreme žetve (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2022, 12:23

Teško je predvideti tržište u vreme žetve (AUDIO)

Aktuelna dešavanja na tržištu hrane i nagli skok cena inputa zbunjuju mnoge ratare.

Kako objašnjava mladi poljoprivrednik u Bačkoj Palanci Milan Bulajić, teško je predvideti tržište u vreme žetve, pa sa tom matematikom ući u novi ciklus ulaganja, odnosno setvu.

"Trenutna situacija nije problem za onoga koji ima merkantilnu robu na lageru ali će sigurno u narednom periodu biti" rekao je Bulajić. Primer azota bez koga nema proizvodnje, koji je sa prošlogodišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 400 evra po toni došao na 950 evra, da bi nakon izbijanja sukoba u Ukrajini buknula na i preko 1000 evra po toni.

Isto to važi i za pšenicu koja je bila nekih dvestotinjak evra po toni a danas je 380 a to je abnormalan rast koji niko ne može da podnese. Potražnja je ogromna, kaže i niko ne pita koliko košta žito, samo da se kupi i napravio zalihe jer se zna da su Rusija i Ukrajina ozbiljni snabdevači žitaricama tj.hranom pa će se ovo negativno odraziti na sve" .

"Mi poljoprivrednici ne znamo čemu da se nadamo jer je poljoprivreda postala ozbiljan rizik".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.