Sve više zakona o ljudskim pravima, a u praksi...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više zakona o ljudskim pravima, a u praksi...

Međunarodni dan ljudskih prava u proteklih gotovo sedam decenija osnaživan je brojnim dokumentima i zakonima, kako na nacionalnim tako i međunarodnom nivou i to je, utisak je, neprekidan proces koji traje i danas. Samo ove godine Skupština Srbije usvojila je nekoliko zakona iz ove oblasti, podseća predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimburović.

- Zakon o zaštiti uzbunjivača koji je stupio na snagu 5. juna ove godine. Prvog januara 2016. godine stupa na snagu Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o zaštiti prava suđenja u razumnom roku. U skladu sa time doneto je nekoliko propratnih propisa koji ne obavezuju ali upućuju i služe kao vrsta vodiča predsednicima sudova koji su nadležni po novom zakonu – kaže Goran Čimburović.

A šta misle Bečejci o zaštiti i poštovanju ljudskih prava?

- Mislim da smo jedna od retkih zemalja gde se ljudska prava poštuju baš kao i nacionalnosti i sve vrste konfesija – kategoričan je penzioner Krsto Despotović.

- Mi kada treba da platimo državi Srbiji moramo sve da izmirimo. Kada država treba nama da vrati uvek se nešto prikoči. Država nama zaračunava kamatu ali kada je ona dužnik onda na nju zaboravi i mi dobijemo samo glavnicu. Da li su to ljudska prava ili ne, ne znam - kaže novinar Slaviša Dabižljević.

Desetog decembra 1948. godine u palati Šalot u Parizu usvojena je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima nakon što je prevladalo mišljenje da Povelja Ujedinjenih nacija ne razjašnjava dovoljno prava koja treba da štiti.

Kako ona nije bila pravno obavezujuća, dvadeset godina kasnije Međunarodna konferencija o ljudskim pravim odlučila je da Deklaracija predstavlja obavezu za sve članice zajednice.

U širokoj lepezi ljudskih prava Evropska konvencija iz 1950. godine apostrofirala je tridesetak. Paradoks je da su samo Osnovna prava i slobode potpisale sve evropske države dok za 14 protokola nije bilo jednoglasja iako se radi o pravima kao što su: zabrana dužničkog ropstva, sloboda kretanja, pravo na uživanje penzije i druga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.