Sutra Pet minuta gromoglasne tišine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2016, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra "Pet minuta gromoglasne tišine"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas novinare i elektronske medije da u utorak, 3. maja, u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i na taj način se pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

"NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje građana. Uloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su "država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure", a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Kako su naveli, stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše "sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca", stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a "ponižavajuće niske zarade" isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama.

Međunarodna organizacija Fridom haus i ove godine svrstala je Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija. Misija OEBS-a u Srbiji i NUNS će u sredu, 4. maja, u beogradskom Domu omladine, obeležiti Svetski dan slobode medija debatom na temu "Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora".

Na svečanosti koja će tim povodom biti održana u sredu, 5. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, NUNS i Ambasada SAD dodeliće nagrade za najveća dostignuća u istraživačkom novinarstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.