Susreti pronalazača u Idvoru u čast prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susreti pronalazača u Idvoru u čast prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Oktobarski susreti pronalazača u Idvoru, 39. po redu ove  godine su održani u čast stogodišnjice prisajedinjenja današnje Vojvodine Kraljevini Srbiji, i ulozi Mihajla Pupina u tome. Na skupu su dodeljene godišnje nagrade pojedincima za naučni  rad, patente i uspehe koje su učenici iz celog Banata postigli na državni i međunarodnim takmičenjima.

Mihajlo Pupin je imao jednu od najvažnijih uloga u stvaranju kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali pre svega u formiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << današnje Vojvodine u ovim granicama. Tome su doprineli njegovo lično prijateljstvo s tadašnjim američkim predsednikom Vudro Vilsonom i neizmeran patriotizam.

"Zaista je važno da kažemo da ne samo zbog Banata, nego ukupnog njegovog doprinosa u izgrađivanju srpskog društva nakon velikog rata predstavlja jednu predivnu lekciju iz patriotizma za sve nas. Vera da se jedna nacija može obnoviti ne samo kroz dela vojskovođa, nego i kroz stvaralaštvo mladi, kroz znanje i kroz njegovo implementiranje u privredni razvoj i dalje su žive lekcije koje čine Mihajla Pupina besmrtnim", rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Diplomatska aktivnost Mihajla Pupina bila je presudna u borbi srpskog naroda za ujedinjenje nakon Velikog rata.

"Bez njega Vojvodina ne bi bila deo Srbije. Bilo bi tamo nekog lobija i  bila bi republika recimo. To je sve uloga Pupina, i to sve Jaša Tomić priznaje kao najveći intelektualac Srba tog vremena u Vojvodini", izjavio je Milan Božić, predsednik Fondacije “Mladen Selak”.

Ataše za kulturu ambasade SAD u Beogradu Majkl Bruk, rekao je da je jedan od najvećih Pupinovih izuma prijateljstvo. Ono koje je gradio između srpskog i američkog naroda, i za koje je Bruk rekao da je trajalo u prošlosti, da postoji danas i da će trajati i u budućnosti.

Pupin i Tesla su u svetske naučnike izrasli u Americi. Njihovim stopama idu i današnje generacije nadarene dece, ali bi naša država morala da im posveti mnogo više pažnje smatraju članovi uprave Fondacije "Mladen Selak".

"Ova deca stvarno imaju izuzetan talenat, ali kad dođe onaj pravi trenutak kao kad krećete u sportu iz juniora u seniore, na žalost ta deca ne igraju za Srbiju, nego igraju za EU, Ameriku, Kanadu, Australiju. Tako da je to veliku gubitak. U stvari je možda taj ljudski i intelektualni kapital najveći gubitak Srbije. To je mnogo gore od bilo kakvog siromaštva", izjavio je Branko Kovačević, predsednik UO Fondacije "Mladen Selak".

Na Oktobarskim susretima u Pupinovom rodnom mestu dodeljen je veći broj nagrada i priznanja za naučni rad, pronalazaštvo i doprinos očuvanju sećanja na velikog naučnika, a među nagrađenima su akademik Zoran Kovačević i Kajl Skot ambasador SAD u Srbiji za pomoć koju ambasada pružila Spomen domu u Idvoru. Nagrađen je i veći broj učenika osnovnih i srednjih škola iz čitavog Banata koji su na državnim i međunarodnim takmičenjima postigli zapažene uspehe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Susret naučnika, pronalazača i mladih talenata Pupinu u čast

Izvor: RTS, 09.Okt.2018

Dan rođenja Mihajla Pupina, njegov rodni Banat i Idvor obeležavaju susretima naučnika, pronalazača, mladih talenata. Ovogodišnji su posvećeni i naučnikovom političkom angažmanu i stogodišnjici priključenja Vojvodine Srbiji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.