Susret naučnika, pronalazača i mladih talenata Pupinu u čast

Izvor: RTS, 09.Okt.2018, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret naučnika, pronalazača i mladih talenata Pupinu u čast

Dan rođenja Mihajla Pupina, njegov rodni Banat i Idvor obeležavaju susretima naučnika, pronalazača, mladih talenata. Ovogodišnji su posvećeni i naučnikovom političkom angažmanu i stogodišnjici priključenja Vojvodine Srbiji.
Jedan od tvoraca Nase, počasni doktor nauka osamnaest univerziteta, otac savremenih telekomunikacija – Mihajlo Pupin osnovao je i fond za školovanje đaka i studenata. Čuvajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradiciju, na dan naučnikovog rođenja nagrađuju se najbolji učenici Banata.

Učenik OŠ "Petar Petrović" Nikša Čvorović, iz Zrenjanina, dobio je nagrade iz matematike i fizike. Kaže da je nauka "veoma interesantna oblast".
"Uvek možete da napredujete u njoj i da nešto postignete. Nauka je budućnost u svemu", kaže Nikša Čvorović.
Nikolija Stanković iz Pančeva, dobitnica međunarodne nagrada iz geografije, a republičke iz geografije i ekologije, kaže da priznanje vidi kao podsticaj za mlade da nastave da se trude i ulažu u sebe.
"Drago mi je zbog drugih mladih ljudi koji su takođe ovde", rekla je ona.
Pupin je bio jedan od najznačajnijih srpskih lobista pa su ovogodišnji susreti posvećeni stogodišnjici pripajanja Vojvodine Srbiji i naučnikovom društvenom i političkom angažmanu.
"Mi smo posebno osteljivi na području Vojvodine, severne Srbije, kako neko želi da kaže, ali zaista je to jedan integrisani prostor koji je upravo i Mihajlo Pupin, Jaša Tomić, i oni koji su ostavili svoje živote ili silne ideje ili danima provodili u zatvorima zbog toga, i 1918. ispunili taj zavet vekova unazad", rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.
Američka ambasada je obezbedila sredstva za objavljivanje 10.000 primeraka knjige "Sa pašnjaka do naučenjaka" za koju je Pupin dobio Pulicerovu nagradu. U znak uspešne saradnje, ambasadoru Kajlu Skotu pripalo je priznanje Narodnog doma iz Idvora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Idvoru obeleženo rođenje Mihajla Pupina, svečanost u čast velikog srpskog naučnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2018, 11:15

Nagrađeni su i najbolji učenici sa teritorije Banata..Idvor je tokom jučerašnjeg dana bio centar stručne akademske javnosti koja se okupila kako bi obeležila rođenje Mihajla Pupina, jednog od najvećih srpskih naučnika, mislilaca, ali i lobista srpskog naroda. ..Svečanost je otvorio Dragiša...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.