Sudan: Besne borbe u Kartumu, poginulo najmanje 97 ljudi; Napadnut ambasador EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 07:44

Sudan: Besne borbe u Kartumu, poginulo najmanje 97 ljudi; Napadnut ambasador EU

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Od izbijanja borbi u subotu najmanje 97 civila je poginulo, a 365 je povređeno, saopštile su medicinske službe.

To je prvi takav sukob otkako su te dve frakcije udružile snage da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbace političkog veterana, islamističkog autokratu Omara al-Bašira 2019. godine, prenosi londonski Gardijan.

Burhan i Hemedti dogovorili su tročasovni prekid neprijateljstva i pauzu u borbama, kako bi bile omogućene humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije, saopštila je misija UN u Sudanu.

Dogovor je, međutim, u velikoj meri ignorisan nakon kratkog zatišja, navodi Gardijan.

Borelj: Napadnut ambasador EU u Sudanu

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj saopštio je večeras da je ambasador EU u Sudanu napadnut u svojoj rezidenciji.

"Ovo predstavlja grubo kršenje Bečke konferencije. Bezbednost diplomata i osoblja je primarna odgovornost sudanskih vlasti i obaveza, prema međunarodnom pravu", naveo je Borelj na Tviteru.

Ambasador EU Ejdan O'Hara retvitovao je na svom nalogu Boreljovu objavu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

HAOS U SUDANU SE NASTAVLJA: Sukobi traju treći dan, poginulo najmanje 97 ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023

Haos u afričkoj zemlji...U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.