Na ivici rata: Potpuni haos u srcu Afrike, šta se dešava? VIDEO

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 16:36

Na ivici rata: Potpuni haos u srcu Afrike, šta se dešava? VIDEO

Sudanska vojska pokrenula je vazdušne napade na bazu paravojnih snaga u blizini glavnog grada u pokušaju da ponovo uspostavi kontrolu nad zemljom.

Borbe u prestonici Kartumu nastavile su se nakon što je u borbama između paravojnih jedinica vojske poginulo najmanje 56 ljudi, a gotovo 600 ranjeno, piše Gardijan.

Jutros rano stanovnici su izvestili da su čuli pucnjavu i eksplozije iz teške artiljerije. Televizija Al Arabija emitovala je snimke na kojima se vide gusti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oblaci dima koji se dižu iznad nekih četvrti u Kartumu.

Internet usluge u Sudanu bile su nakratko blokirane po nalogu vladinog regulatora telekomunikacija, rekla su Reutersu u nedjelju dva zvaničnika iz kompanije.

Svedoci kažu da su se eksplozije i pucnjava mogle čuti na praznim ulicama Kartuma nakon što su paravojne jedinice Snaga za brzu podršku (RSF) rekle da kontrolišu predsedničku zgradu, aerodrom u Kartumu i druge važne objekte. Vojska je porekla te tvrdnje. Sinoć su sudanske vazdušne snage pokrenule napade na bazu RSF-a u gradu Omdurmanu, koji graniči s Kartumom.

Sindikat lekara je rekao da je najmanje 56 ljudi ubijeno u borbama, uključujući dvoje u aerodromu u Kartumu, a ostali u drugim delovima Sudana. BBC je izvestio da su među poginulima trojica radnika UN-a. Oko 595 drugih ranjeno je u sukobima, dodaje se u saopštenju od jutros. Desetine pripadnika vojske takođe su ubijeni, rekli su ne navodeći konkretan broj zbog nedostatka informacija iz mnogih bolnica u koje su žrtve prevezene.

"Uplašeni smo. Nismo spavali 24 sata zbog buke i tresenja kuće. Zabrinuti smo da ćemo ostati bez vode, hrane i lekova za mog oca dijabetičara. Ima toliko lažnih informacija i svi lažu. Ne znamo kada će ovo ni kako završiti", rekao je mladi stanovnik Kartuma za Rojters.

Vojska i RSF, za koji analitičari kažu da broji 100.000 vojnika, bore se za vlast dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade nakon vojnog udara 2021.

Novinar Rojtersa video je topove i oklopna vozila na ulicama i čuo paljbu iz teškog naoružanja u blizini magacina i vojske i RSF-a. Načelnik vojske, general Abdel Fatah al-Burhan, rekao je za Al Džaziru da RSF treba da odustane..

"Mislimo da će, ako su mudri, vratiti svoje snage koje su ušle u Kartum. Ali ako se tako nastavi, moraćemo da rasporedimo vojsku u Kartum iz drugih područja", rekao je. Oružane snage su rekle da neće pregovarati s RSF-om osim ako se snage ne raspuste.

Vojska je vojnicima upućenima u RSF rekla da se jave u obližnje vojne jedinice, što bi moglo smanjiti broj pripadnika RSF-a ako poslušaju. Čelnik RSF-a, general Muhamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, nazvao je Burhana "kriminalcem" i "lažovom".

"Znamo gde se skrivaš i doći ćemo do tebe i predati te pravdi ili ćeš umreti kao i svaki drugi pas", rekao je Hemedti.

Produžena konfrontacija mogla bi da gurne Sudan u širi sukob dok se zemlja bori s ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem, što bi otežalo napore da se krene prema izborima.

Sukobi prate rastuće napetosti oko integracije RSF-a u vojsku. Neslaganje je odložilo potpisivanje međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama o prelazu na demokratiju.

Koalicija civilnih grupa, koja je potpisala nacrt tog sporazuma u decembru, pozvala je u subotu na privremeni prekid neprijateljstava kako bi se zaustavilo klizanje Sudana prema "provaliji potpunog kolapsa".

"Ovo je ključan trenutak u istoriji naše zemlje", rekli su u saopštenju.

"Ovo je rat koji nitko neće dobiti i koji će zauvek uništiti našu zemlju".

Međunarodne sile - Sjedinjene Države, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Afrička unija - su pozvale na privremeni prekid neprijateljstava.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u subotu da se konsultovao s ‍ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ‍i da su se složili da je bitno da uključene strane u Sudanu odmah prekinu neprijateljstva bez ikakvih preduslova.

Nakon telefonskog razgovora ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvali su na povratak na okvirni sporazum o prelasku na demokratiju, izvestila je saudijska državna novinska agencija.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres razgovarao je s Burhanom, Hemedtijem i egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, rekao je njegov portparol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Besne borbe, situacija nije dobra. Veliki broj mrtvih FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 17.Apr.2023, 07:32

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF)...Od izbijanja borbi u subotu najmanje 97 civila je poginulo, a 365 je povređeno, saopštile su medicinske službe...To je prvi takav sukob otkako su te dve frakcije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.