Sud u Kosovskoj Mitrovici prestao sa radom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Kosovskoj Mitrovici prestao sa radom

Zaposleni u sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici odlučili su danas da obustave rad u znak solidarnosti sa građanima koji protestuju u četiri opštine na severu Kosova.

Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM od kojih je zatražio da iskoriste svoj autoritet i utiču na vlasti u Prištini da promene svoj stav kako bi situacija na Kosovu bila normalizovana, a oni povratili poverenje srpskog stanovništva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneo je RTS.

U pismu upućenom predsedniku suda navodi se da je u poslednjih nedelju dana odlukom kosovske vlade uveden politički embargo koji je ugrozio ne samo ljudska i građanska prava već je doveo u pitanje i fizičku egzistenciju srpskog naroda na celom Kosovu.

"Posledice tog embarga su potpuna zabrana uvoza hrane, lekova, zavojnog materijala i kiseonika neophodnih zdravstvu, zabrana održavanja sportskih manifestacija, zabrana uvoza štampe i knjiga na srpskom jeziku", podsećaju zaposleni u sudu i ističu da sve te mere pogađaju nedužne građane i otežavaju njihov svakodnevni život.

Zaposleni u sudu se izvinjavaju građanima i strankama u sudskim postupcima zbog eventualnih odlaganja suđenja, ali najavljuju da će nadoknaditi sve radne dane vanrednim angažovanjem kako stranke i građani ne bi trpeli štetu.

Na kraju pisma predsedniku suda, zaposleni su od njega zatražili da sa vlastima Srbije razmotri dalje učešće u pravosudnom sistemu Kosova, čije institucije sistematski krše ljudska i građanska prava srpskog naroda.

Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM od kojih je zatražio da iskoriste svoj autoritet i utiču na vlasti u Prištini da promene svoj stav kako bi situacija na Kosovu bila normalizovana, a oni povratili poverenje srpskog stanovništva.

Na severu Kosova sednice skupština opština, pa protest

Potpredsednik Srpske liste demantovao je medijske navode o ostavkama predsednika opština sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije.

Opštine sa srpskom većinom održaće danas istovremeno sednice, a po njihovom okončanju biće objavljene odluke i zakjučci, rekao je Simić izveštaču Tanjuga.

Sednice će biti održane u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu.

Nakon tih sednica, u podne Srbi sa severa Kosova i Metohije će u Kosovskoj Mitrovici održati mirni protest protiv odluke privremenih prištinskih institucija o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić podneo je ostavku zbog diskriminatorske odluke Prištine prema srpskom narodu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluka doneta: Srbi s Kosova povlače se s funkcija

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2018

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova podneli ostavke na svoje funkcije, javlja Telegraf. Ta odluka je saopštena na sednicima koje se održavaju u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu...Na današnjem vanrednom sastanku gradonačelnika opština...

Nastavak na Vesti-online.com...

Počeo mirni protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2018

Mirni protest Srba sa severa Kosova zbog diskriminatorske odluke Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije počeo je u Kosovskoj Mitrovici...Protest se održava ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u severnom delu grada...Građani nose transparetne: "Hoćemo mir, a ne ratove","Ne...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.