Studenti FTN-a napravili vozilo na hibridno-električni pogon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FTN-a napravili vozilo na hibridno-električni pogon

Učenici Srednje mašinske škole, imali su priliku da vide i provozaju vozilo na hibridno-električni pogon koji su posle više od 300 sati napornog rada izradili studenti Fakulteta tehničkih nauka.

„Hermes", kako su ga studenti nazvali, prvo je takvo vozilo napravljeno u laboratorijama Departmana FTN-a za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo, a danas je izvedeno na probnu vožnju.

,,Ideju za započinjanjem ovog projekta smo dobili iz neke želje da pre svega unapredimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastavu na našem departmanu, na našoj katedri u našoj laboratoriji, znači da studenti kroz neki praktičan rad, kroz jedan praktičan projekat, primene znanja koja stiču u toku svog studiranja", kaže docent Boris Stojić sa Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo.

Vozilo pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnji benzinski motor vozila "kvad" sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije, odabran je modularni pristup, kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanju vozila.

,,Motor nazad je korišćen od vozila „kvad", 250 kubika, negde desetak kilovata snage. Po nekim našim proračunima bi to trebalo da bude dovoljno za stotinak, sto i nešto kilometara na sat vožnje. Nismo još imali priliku da to isprobamo i videćemo da li ćemo je imati", objašnjava Stojić.

Stojić dodaje da projektom žele da podstaknu budućе studеntе da upišu studijski program Mеhanizacija i konstrukciono mašinstvo, jеr ćе im pružiti svе ono što bi žеlеli da naučе iz oblasti automobilskе industrijе.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.