Stipendija dovoljna samo za hranu i skripte

Izvor: Blic, 11.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendija dovoljna samo za hranu i skripte

Studentska stipendija Ministarstva prosvete, dostupna brojnim studentima, tvrde akademci, dovoljna je samo za kopirane skripti i bonove za menzu, a najveći problem je to što se nikad ne zna kada će ček na 5.100 dinara stići. Stipendisti Fonda za stipendiranje darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika dobijaju stipendiju 12 meseci i, ukoliko bude usvojen predlog, ove godine će ona mesečno iznositi 12.000 dinara.

Da bi student dobio klasičnu stipendiju Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosvete potrebno je da ima prosek ocena iznad 8,5, a među studentima je poznato da onaj ko jednom dobije stipendiju ili kredit, dobijaće je do kraja školovanja. Ipak, ovaj novac, kako kažu studenti, ne može da zadovolji ni osnovne potrebe.

- Za jednu stipendiju uglavnom kupim bonove za menzu, platim smeštaj u domu i kupim neku knjigu od uličnih prodavaca. Posle toga mi ne ostane ni za izlazak sa društvom. Tih 5.100 dinara se potroše za manje od nedelju dana, a onda se snalazimo. Prošle godine smo se svi nadali da će stipendije biti povećane na oko 7.000 dinara, a kad nam je konačno stigla prva rata, razočarali smo se što je ostala ista količina novca i otišli smo na neku žurku i bukvalno potrošili sve do dinara - kaže Andrea Romić, studentkinja Filozofskog fakulteta iz Zrenjanina.

Prema rečima Gorana Radića, predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta, studenti su informisani o tome kako se dobija stipendija, ali malo njih se potrudi da stipendiju i dobije.

- Većina onih koji imaju nameru da konkurišu za stipendije znaju šta se sve nudi i pod kojim uslovima, ali sami jako retko odlaze po potrebnu dokumentaciju. Zato pokušavamo da ih pokrenemo da se samo malo više potrude oko dobijanja stipendija pošto nam one svakako koriste, ali bilo bi dobro kada bi mesečni iznosi bili veći - kaže Radić.

Stipendije Fonda za stipendiranje darovitih studenata, koje su redovnije i veće, dobiće samo 38 novosadskih akademaca, a u Rektoratu kažu da će do 19. novembra, kada je kraj konkursnog roka, prijave podneti više od 200 studenata.

- Prošle godine smo imali 197 prijava, ali pošto iz godine u godinu beležimo rast zainteresovanih, očekujem da ćemo dobiti sigurno oko 40 prijava više. Ova stipendija se isplaćuje u 12 rata koje su prošle godine bile po 10.800 dinara. Predlog je da se sada povećaju na 12.000 dinara - kaže Tatjana Vranješević iz Rektorata.

Za razliku od standardne stipendije Ministarstva prosvete, ova stiže oko 25. u mesecu, a zaostale rate, koje ne mogu biti isplaćene na vreme zbog trajanja konkursa, stignu najkasnije u decembru.

- Svaki dobar student zna gotovo sve o stipendijama, a početak akademske godine većina onih sa prosekom iznad devet utroši na konkurisanje. Studentima Novosadskog univerziteta zaista se nude brojne strane i domaće stipendije, koje često podrazumevaju finansiranje školovanja u inostranstvu - kaže Tatjana Vranješević.

Na spisku ponuđenih stipendija nalazi se i „Eurobank EFG" školarina, koju će kao jednokratnu pomoć od 1.000 evra dobiti 100 studenata. Za ovu školarinu mogu konkurisati studenti završnih godina i apsolventi sa prosečnom ocenom iznad 9,5. Većina ostalih stipendija, podrazumeva finansiranje školovanja u inostranstvu u trajanju od mesec do godinu dana, a mogu da ih dobiju samo odlični studenti završnih godina akademskih studija i studenti drugog stepena.

Ponuđene stipendije:

- DAAD master stipendije, Nemačka, sve struke, traje do dve godina, 750 evra mesečno, konkurs otvoren do 15. novembra

- ERP godišnja stipendija, Nemačka, ekonomska struka, traje do 11 meseci, 615 evra, otvoreno do 15. novembra

- Gyeongsang univerzitet master stipendije, Južna Koreja, robotika, od 300 do 700 dolara mesečno, konkurs otvoren do 15. novembra

- Tarrket dodiplomske stipendije, Srbija, mašinska, tehnološka, šumarska i elektrotehnička struka, 1.000 evra godišnje, otvoreno do 22. novembra

- MPM master stipendije, Nemačka, ekonomska i društvena struka, traje do 14 meseci, 850 evra mesečno, konkurs otvoren do 30. novembra

- Master studije na Fairleigh Dickinson University, SAD, sve struke, od 1.000 do 11.000 dolara godišnje, traju do godinu dana, konkurs otvoren do 1. decembra

- Samsung electronics stipendije, Južna Koreja, menadžment, traje do dve godine, od 20.000 do 25.000 dolara godišnje, konkurs otvoren do 31. decembra

- Europeen masters stipendije, Danska, Britanija, Španija, sve struke, 21.000 dolara godišnje, traje do dve godine, konkurs otvoren do 31. decembra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.