Srbija, za sada, može da bude mirna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2017, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija, za sada, može da bude mirna"

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da poseta visoke predstavnice EU Federike Mogerini zemljama regiona ima dvostruki cilj - prvi da poruči regionu da su vrata EU otvorena za dalje proširenje uprkos krizi i drugi da se uveri da su demokratski procesi Zapadnog Balkana karakteristični.

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da Mogerinijeva dolazi u osetljivom trenutku kada je region u krizi, pogotovo Makedonija.

Dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će izveštaj EU o stanju u regionu biti predstavljen 6. marta.

Joksimovićeva je istakla da EU posmatra demokratske procedure i da insistira da predsednik Makedonije poveri mandat Zoranu Zaevu, koji je obezbedio većinu za formiranje vlade.

Dodaje da je situacija izuzetno ozbiljna i da će se u narednom periodu videti da li će napetost rasti.

Diplomatski razgovori koji neće biti u javnosti otvoreni

"Čini se da postoji mali prostor da se makedonska kriza razreši mirnim putem, verujem da će, bez obzira na otvorene poruke različitih svetskih lidera, doći i do različitih diplomatskih razgovora koji neće biti u javnosti otvoreni. Pokušavaće se sa pronalaženjem rešenja koje će zadovoljiti sve strane Makedonije, postoji šansa da se kriza okonča na dobrobit svih", smatra Joksimovićeva.

Govoreći o tome da li makedonska kriza može da se "prelije" na region Joksimovićeva je rekla da na takvom nivou tenzija postoji opasnost prelivanja, ali da Srbija može, za sada, da bude mirna.

"Unutrašnje tenzije u BiH imaju konstantnu dinamiku, čini se da različiti akteri pokušavaju da podignu tenzije do granica pucanja. Navikli smo na takvu dinamiku BiH koja nije dobra. Sačekala bih da vidimo šta će reći sud u Hagu sa revizijom, a zatim bih mogla jasnije da komentarišem dalji razvoj situacije. Evidentno je da je tema bila smišljena provokacija, koja je proizvela željeni efekat", objasnila je Joksimovićeva.

Ona je dodala da "cela priča utiče na unutrašnju situaciju BiH, a ne na odnose Beograda i Sarajeva".

Varnice između Beograda i Zagreba nisu prestale

Govoreći o odnosima Srbije i zemalja regiona tokom predizborne kampanje u zemlji, Joksimovićeva je rekla da je činjenica da na određeni način različite vrste kriza unutar zapadnog Balkana utiču na stanje u zemlji.

"Ne smemo da zaboravimo i odnose sa Hrvatskom koja je članica EU. Varnice između Beograda i Zagreba nisu prestale, ali može da se očekuje da u narednom periodu dođe do pada tenzija. Srbija je ušla u predizbornu kampanju, ali u odnosu na region možemo da je posmatramo kao stabilnu zemlju", zaključila je Joksimovićeva.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Joksimović: Posjeta Mogherini regiji ima dvostruki cilj

Izvor: Cafe.ba, 04.Mar.2017

Direktorica Centra za vanjsku politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da posjete visoke predstavnice EU Federice Mogherini zemljama regije ima dvostruki cilj - prvi poručiti regiji da su vrata EU otvorena za daljnje proširenje unatoč krizi i drugi da se uvjeri da su demokratski procesi Zapadnog...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.