Somborski indeks akademika Gutmana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2021, 10:39

Somborski indeks akademika Gutmana

Akademik prof. dr Ivan Gutman po profesiji je hemičar. Tokom leta 2020. godine, dok je boravio u rodnom Somboru, razradio je hemijsku teoriju u okviru koje se pojavljuje jedna nova veličina - topološki indeks.

"Takvih topoloških indeksa ima veći broj. Nisam prvi na svetu izmislio takav topološki indeks. Oni pokušavaju da povezuju strukturu molekula sa merljivim osobinama molekula", objasnio je Prof. dr Gutman.

A sve je počelo u somborskoj bolnici.

"Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << četiri sata čovek leži u krevetu, čeka da se završi dijaliza, ima nas puno takvih pacijenata i za ta 4 sata većina njih drema, neko čita, a ja se zanimam problemima koji mene zanimaju - o naučnim problemima", objašnjava profesor Gutman.

"I desilo se prošle godine da sam se na tim dijalizama dosetio jedne stvari, koju za divno čudo, do sada niko nije primetio. Niko se nije dosetio tog malog detalj, a da ne ulazim sad u tehničke pojedinosti. A ja sam se toga dosetio u Somboru na dijalizi", priča je doktor Gutman.

Akademik Ivan Gutman predložio je da se taj ideks nazove Somborski indeks.

"Napisao sam jedan rad i trebalo je da tu veličinu koju sam smislio da joj dam neko ime. Bezobrazno sam odlučio da se ta veličina nazove Somborski indeks. Hteo sam na neki način da se odužim svom gradu. Nisam bogat da izgradim palatu, nisam biznismen da dovedem industriju, nisam ni pesnik da napišem pesmu o Somboru, ovo sam kao naučnik mogao da uradim. Jednog dana kada odem odavde ime Somorski indeks će ostati trajno, ako ne večito onda za mnoga, mnoga vremena", rekao je Gutman.

Članak, u kome je izložena pomenuta teorija, naišao je na neočekivano veliko interesovanje u svetskoj nauci. Za manje od godinu dana o Somborskom indeksu napisao je tridesetak naučnik radova širom sveta, a novi se i dalje pojavljuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.