Snažna podrška Pokrajinske vlade preduzetništvu u AP Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 15:59

Snažna podrška Pokrajinske vlade preduzetništvu u AP Vojvodini

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić posetio je danas Poslovni inkubator "Novi Sad" i tom prilikom sa direktorom Đorđem Ćelićem razmotrio aktuelno stanje u ovom sektoru, čija je najvažnija uloga podrška preduzetništvu, pre svega početnicima u poslu da pronađu put do tržišta, kao i kvalitetnim projektima zasnovanim na znanju i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Potpredsednik Ćurčić je istakao da je Savet za koordinaciju ekonomskih aktivnosti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu, definisao nekoliko prioriteta u okviru napora koje čini Pokrajinska vlada radi ostvarivanja boljeg ambijenta za unapređenje ekonomskog razvoja.

"Poboljšanje uslova postojećih i pokretanje novih biznis inkubatora na teritoriji AP Vojvodine, u sredinama gde oni ne postoje, predstavlja važan cilj u podršci koju smo spremni da damo preduzetnicima koji započinju sopstveni biznis u IT sektoru, kao i širenju zdravih preduzetničkih ideja koje treba da doprinesu ravnomernom privrednom razvoju Pokrajine", naveo je Ćurčić.

On je naglasio da je kroz Poslovni inkubator "Novi Sad", čiji je Pokrajinska vlada jedan od suosnivača, tokom poslednjih deset godina od kada postoji, prošlo 95 korisnika startapova, kao i da je sedamdeset odsto njih uspešno nastavilo da posluje na tržištu, sa više od 500 zaposlenih inženjera, što zavređuje poverenje i dalju podršku.

Direktor Đorđe Ćelić je u prilog ovim činjenicama istakao da je reč o korisnicima usluga koji su ostali da posluju u Novom Sadu i stvaraju novu vrednost i nove proizvode sa kojima konkurišu na svetskom nivou.

"Podsticaj preduzetništvu koji je usmeren, pre svega, na startapove, izuzetno je značajan jer naše korisnike učimo kako da razvijaju biznis, kako da izađu na tržište i da posluju. Reč je o ekspertima koji poznaju tehnologiju, a mi smo tu da im pomognemo da stignu do krajnjeg korisnika i da nova znanja i iskustva primene u privredi", kazao je Ćelić. On je dodao da je veoma značajno što najveći broj pokretača novog biznisa čine bivši studenti Univerziteta u Novom Sadu, sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i PMF-a i Tehnološkog fakulteta.

Na sastanku je dogovoreno da u narednom periodu u Pokrajini budu primenjena neka međunarodna iskustva, razvijena u okviru projekata koje je ovaj poslovni inkubator realizovao u prethodnih nekoliko godina. Ideja je da se organizuje takmičenje za najbolju poslovnu ideju na nivou Pokrajine na kojem bi učestvovali svi inkubatori osnovani u Vojvodini – u Novom Sadu, Zrenjaninu, Senti i Subotici, kao i fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, a cilj je promocija preduzetništva na teritoriji APV, koju bi podržala Pokrajinska vlada.

Pored Pokrajinske vlade suosnivači Poslovnog inkubatora "Novi Sad" jesu Grad Novi Sad i Tehnički fakultet, što je, kako je zaključeno tokom današnjeg sastanka, izuzetno značajno u poslovanju ovog "privrednog rasadnika" jer su uključeni svi nivoi vlasti i Univerzitet, pa je podrška izuzetno stabilna.

Sastanku je prisustvovao i direktor Službe za realizaciju programa privrednog razvoja Vojvodine Dejan Avdalović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.