Skup Integracijska i dezintegracijska uloga medija u društvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup "Integracijska i dezintegracijska uloga medija u društvu"

Društvo novinara Vojvodine organizovalo je u Arhivu Vojvodine jednodnevni naučno-stručni skup pod nazivom "Integracijska i dezintegracijska uloga medija u društvu".

Učesnike su pozdravili direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, član Organizacionog odbora skupa doc.dr Valentina Čizmar i predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić, a skup je zvanično otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Đorđe Vukmirović.

Profesori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa državnih i privatnih fakulteta, urednici uvaženih medijskih kuća, kao i predstavnici naučnih instituta i nevladinih organizacija, predstavili su svoje naučno-stručne radove o savremenim izazovima u medijskoj sferi, počev od lažnih vesti, preko verbalnog nasilja u medijima do njihove uloge u važnim društvenim procesima.

Kao jedan od najvećih izazova savremenog novinarstva u eri globalizacije, profesor dr Slobodan Reljić i osnivač i urednik podgoričkog internet portala "IN4S" Gojko Raičević akcentovali su i analizirali takozvane "fejk njuz", sve prisutniji fenomen u medijima.

"Mediji i digitalna ekonomska diplomatija u postmodernoj epohi globalizacije" naziv je teme naučnog rada akademika i prof. dr Slobodana Neškovića, a dr Irina Milutinović sa Instituta za evropske studije predstavila je studiju slučaja o verbalnom nasilju na novinskim portalima.

Doktor Aleksandar Gajić sa Instituta za evropske studije razmatrao je odnos prema globalizaciji, s jedne, i tradicionalnim vrednostima, s druge strane, dok je urednik "Geopolitike" Slobodan Erić ukazao na direktnu posledicu delovanja medija - dezintegraciju društva.

Prof.dr Biljana Ratković Njegovan sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka dokazala je, na osnovu brojnih primera, koliko i u kojim situacijama mediji predstavljaju značajan faktor u društvenim promenama, a Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju postavio je pitanje koliko među medijima u Srbiji ima onih koji bi se mogli nazvati i "srpski mediji".

Docent dr Valentina Čizmar, koja je i jedan od organizatora skupa u ime Društva novinara Vojvodine, govorila je o "značaju medijskog obrazovanja u demaskiranju medijskih manipulacija".

Time je tematski zaokružen i zaključen skup o ulozi medija u (dez)integraciji društva, koji je Društvo novinara Vojvodine realizovalo uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predstavnici Matice bošnjačke na skupu Bošnjaka u Subotici

Izvor: SandzakPress.net, 20.Okt.2019, 11:00

U subotu, 19.10.2019. godine u organizaciji Udruženja Bošnjaka Vojvodine, u sali HKC “Bunjevačko kolo” održano je tradicionalno druženje Bošnjaka Subotice i okolnih gradova uz prisustvo brojnih gostiju iz zemlje i okruženja. Skupu je u ime Bošnjaka Sandžaka prisustvovala, na poziv organizatora,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.