19. oktobar  2019. 23.38  | Izvor: RTV

Skup "Integracijska i dezintegracijska uloga medija u društvu"

NOVI SAD -

Društvo novinara Vojvodine organizovalo je u Arhivu Vojvodine jednodnevni naučno-stručni skup pod nazivom "Integracijska i dezintegracijska uloga medija u društvu".

Učesnike su pozdravili direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, član Organizacionog odbora skupa doc.dr Valentina Čizmar i predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić, a skup je zvanično otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Đorđe Vukmirović.

Profesori sa državnih i privatnih fakulteta, urednici uvaženih medijskih kuća, kao i predstavnici naučnih instituta i nevladinih organizacija, predstavili su svoje naučno-stručne radove o savremenim izazovima u medijskoj sferi, počev od lažnih vesti, preko verbalnog nasilja u medijima do njihove uloge u važnim društvenim procesima.

Kao jedan od najvećih izazova savremenog novinarstva u eri globalizacije, profesor dr Slobodan Reljić i osnivač i urednik podgoričkog internet portala "IN4S" Gojko Raičević akcentovali su i analizirali takozvane "fejk njuz", sve prisutniji fenomen u medijima.

"Mediji i digitalna ekonomska diplomatija u postmodernoj epohi globalizacije" naziv je teme naučnog rada akademika i prof. dr Slobodana Neškovića, a dr Irina Milutinović sa Instituta za evropske studije predstavila je studiju slučaja o verbalnom nasilju na novinskim portalima.

Doktor Aleksandar Gajić sa Instituta za evropske studije razmatrao je odnos prema globalizaciji, s jedne, i tradicionalnim vrednostima, s druge strane, dok je urednik "Geopolitike" Slobodan Erić ukazao na direktnu posledicu delovanja medija - dezintegraciju društva.

Prof.dr Biljana Ratković Njegovan sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka dokazala je, na osnovu brojnih primera, koliko i u kojim situacijama mediji predstavljaju značajan faktor u društvenim promenama, a Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju postavio je pitanje koliko među medijima u Srbiji ima onih koji bi se mogli nazvati i "srpski mediji".

Docent dr Valentina Čizmar, koja je i jedan od organizatora skupa u ime Društva novinara Vojvodine, govorila je o "značaju medijskog obrazovanja u demaskiranju medijskih manipulacija".

Time je tematski zaokružen i zaključen skup o ulozi medija u (dez)integraciji društva, koji je Društvo novinara Vojvodine realizovalo uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Tagovi
Srodne vesti