Serijal RTV Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije - Milivoj Jovkić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2018, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" - Milivoj Jovkić

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" nastavljamo pričom o Milivoju Jovkiću. Nezadovoljan teškim uslovima života u Austrougarskoj Danilo Jovkić iz Lalića je sa sinovima, petnaestogodišnjim Milivojem i sedamnaestogodišnjim Prokom 1904.godine stigao u Ameriku. Tada nije ni slutio da će njegovi sinovi postati poznati i cenjeni ljudi. Milivoj je bio učesnik Velike narodne skupštine 1918., a Proka Jovkić, priznati pesnik Nestor Žučni.

Teški poslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u čeličani u Pitsburgu, nisu bili san braće Jovkić i njihovog oca. Bez obzira što su kasnije otišli do Čikaga i upoznati znamenite Srbe tog vremena , slobodarski duh ih je vratio rodni Lalić već 1907. godine. Proka, Nestor Žučni nije dočekao slobodu jer je kao vojni prevodilac preminuo 1915. od pegavog tifusa. Milivoj Jovkić je tada bio u zarobljeništvu, a u Laliću dočekao odluku da bude učesnik Velike Narodne skupštine.

"Trebalo je na hiljadu stanovnika jedan delegat da bude na Skupštini u Novom Sadu, iz Lalića su izabrana dva delegata. Milivoj Jovkić i Valent Jan. Milivoj Jovkić je inače rođeni brat Proke Jovkića, pesnika Nestora Žučnog po kome naša škola nosi ime", priča za RTV Vladislav Popović, profesor istorije u O.Š. "Nestor Žučni" u Laliću:

Potomci Milivoja i Proke Jovkića pripremaju materijal za knjigu o svojim precima. Unuk Milivoje nosi dedino ime i kaže da su mu najupečatljivije priče ipak one iz Čikaga.

"Tad su radili u fabrici u Čikagu u Sviftovoj klanici, posle su išli u crkvu kod Sebastijana Dabocvića koji je kasnije proglašen i za sveca, koji je bio jedan izuzetno cenjen i poštovan pravoslavni sveštenik i on se kasnije u nekim svojim delima pohvalno jako izražavao o braći Jovkić, odnosno o tom našem deda Milivoju koji je tad još bio dete i njegovom bratu koji je već malo po malo postao književnik, a kasnije je postao i poznat književnik između dva svetska rata", kaže unuk Milivoje.

Unuka Jovanka Đukić kaže da deda Milivoj bio česta tema porodičnih razgovora ne samo zbog učešća na Velikoj narodnoj skupštini, već i zbog toga što je u malom Laliću bio jedan od uglednih ljudi iako je bio samouk.

"Moja mama ga je često pominjala i meni kao detetu i kao odrasloj osobi pričala da je bio jedan vrlo pametan i nadaren čovek, govorio jenekoliko jezika. Sticajem okolnosti pošto su živeli u Laliću, tu su večćinski deo stanovništgva Slovaci, to je bilo da se nauči kao i srpski, kasnije i madjarski i nemački, u Ameriku kada je otišao i Engleski. Zaista je bio jedan vrlo pametan čovek", potvrdila je za RTV Jovanka Đukić, unuka Milivoja Jovkića.

Milivoj Jovkić je ostao upamćen i kao prvi čovek Mesnog odbora u Laliću posle drugog svetskog rata. Preminuo je od infarkta 21, decembra 1944. godine u pedeset šestoj godini života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" - Jovan Lalošević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 17:18

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" nastavljamo pričom o Jovanu Laloševiću. Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena je za predsednika Narodne uprava za Banat, Bačku i Baranju koja je predstavljala izvršnu vlast tih oblasti izabrala Jovana Jocu Laloševića,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.