Selaković: Srbija spremna za jače diplomatske odnose sa SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 10:56

Selaković: Srbija spremna za jače diplomatske odnose sa SAD

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon podrške kongresmena SAD, da je Srbija spremna za nove diplomatske akcije i da će naša zemlja nastaviti da unapređuje odnose sa Amerikom.

On je kazao da je odnos sa SAD jedan od prioriteta Srbije i da to što su američki kongresmeni stali uz Srbiju, ne znači da će time biti stavljena tačka na diplomatske napore da se saradnja dve zemlje podigne na viši nivo.

"Uveren sam da će uskoro biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobrih i pozitivnih iznenađenja za celu našu javnost. Pismo podrške kongresmena pokazuje da je neke stvari zaista moguće menjati kada ozbiljno, vredno i posvećeno radite", kazao je Selaković za list "Večernje novosti".

Prema njegovim rečima odnos sa SAD ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, za šta je potrebna "ozbiljna energija i rad".

Objasnio je da se pozitivne promene ne dešavaju preko noći, te istakao da je naša diplomatija spremna da nastavi da radi na jačanju odnosa dve zemlje.

Američkom predsedniku Džozefu Bajdenu 16 kongresmena, od kojih polovina ima značajan uticaj na kreiranje spoljne politike SAD, uputilo je pismo podrške Srbiji, što je izazvalo uznemirenje u Prištini.

Do sada je važilo nepisano pravilo da albanski lobisti imaju veliki uticaj na Kapitol hilu, posebno u Spoljnopolitičkom komitetu, gde su neretko izlazile rezolucije i deklaracije suprotne interesima Srbije.

Ova značajna promena balansa podrške na mestu gde se kreira spoljna politika SAD-a, rezultat je rada naše diplomatije, saradnje i dobrih veza predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Maraka Đurića, koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

U pismu 16 kongresmena Bajdenu, objavljenog 4. februara, poziva se na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jačati politički dijalog i ekonomsku saradnju sa Kamerunom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zvaničnu posetu Kamerunu započeo je susretom sa ministrom inostranih poslova Lženom Mbelom Mbelom...Ministar Selaković je podsetio da dve zemlje povezuje višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo, međusobno razumevanje i podrška, kao i važni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.