Saobraćajna policija pojačala kontrolu do kraja ove sedmice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2019, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćajna policija pojačala kontrolu do kraja ove sedmice

Saobraćajna policija ove nedelje pojačano kontroliše upotrebu sigurnosnih pojaseva, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prevoz dece. Akcija je međunarodnog karaktera, odvija se u 29 država članica međunarodne organizacije “Tispol” i trajaće do 17. marta.

Ovo je samo jedan od taksi vozila koji je zaustavljen, jer putnik na zadnjem sedištu nije imao vezan pojas. Kazna za takav prekršaj iznosi 10 hiljada dinara, dok je 5 hiljada za nepravilan prevoz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dece.

“Vozači se u većoj meri pridržavaju propisa i koriste sigurnosni pojas na način koji je proizvođač predvideo. Manji je procenat korišćenja sigurnosnog pojasa na zadnjim sedištima, tako da je akcenat stavljen na sankcionisanje putnika u vozilima na zadnjim sedištima”, rekao je Miloš Stamenković iz PU Novi Sad.

Istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, pokazuju da je procenat korišćenja pojasa na zadnjim sedištima svega 18,9 odsto. Takođe, oko 52 procenta roditelja prevozi decu u vozilima na propisan način, dok istraživanja Centra za promociju bezbednosti saobraćaja potvrđuju da oko 90 odsto roditelja koji koriste autosedište, rade to na nepravilan način.

“Mislim da u našem narodu najviše zabluda postoji kada govorimo o pojasu i autosedištima jer to nije nešto ako se neće desiti saobraćajna nezgoda, nije nešto što direktno izaziva saobraćajnu nezgodu, tako da nam tu negde najviše nedostaje svest.Svako bar zna jednu priču o čoveku koji je preživeo zato što nije bio vezan i prosto su to neki mitovi koji kruže”, smatra Marijana Jovanović iz Centra za promociju saobraćaja.

Od početka godine, u svojstvu vozača ili putnika u motornim vozilima, poginulo je 15 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih je šestoro zadobilo smrtne povrede usled ispadanja iz vozila, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.