Šanse za zapošljavanje 35 Roma i Romkinja - povratnika u Novom Sadu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 13:35

Šanse za zapošljavanje 35 Roma i Romkinja - povratnika u Novom Sadu (AUDIO)

Radi smanjenja siromaštva i veće zapošljivosti romske populacije u Novom Sadu, Centar za proizvodnju znanja i veština, u saradnji sa Gradskom upravom za socijalnu i dečju zaštitu, realizuje jednogodišnji projekat nazvan „Inkluzija Romkinja i Roma i povratnika kroz nove šanse za zapošljavanje u Novom Sadu".

Predviđena je podrška pri poslovnom angažovanju ili samozapošljavanju za 35 osoba, od kojih će polovinu činiti žene.

O projektu, koji finansira Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, iz Centra za proizvodnju znanja i veština govorila je koordinaorka Vanja Ivanović.

"Kriterijumi za odabir su da su nezaposleni Rom(kinje)i, da su primaoci socijalne pomoći, da su se vratili sa rada u inostranstvu (poslednja 3 meseca) u Srbiju ili periodično odlaze tamo na rad".

Konkurs će biti otvoren oko 1. marta 2022.

Romi se o konkursima informišu putem volontera koji odlaze među njih, npr. projekat "Rani razvoj" je usmeren na rani razvoj dece u vrtićima putem kog se roditelji osnažuju da deca ostanu u vrtićima i nastave dalje obrazovanje.

Plan zapošljavanje je da korisnici budu 3 meseca zaposleni, od maja, juna pa nadalje, zavisi od poslodavaca kako će njima odgovarati da se krene sa obukama.

"Međutim, naše iskustvo je da mnogi Romi i nakon isteka ta tri meseca ostanu da rade u tim kompanijama jer se u mđv. ohrabre i steknu samopouzdanje u radu i pokažu kao dobri i motivisani radnici".

Poslovi koji će nude ovoga puta su stolarski, molerski, frizerski, obućarski i sl. zavisi koji će se sve poslodavci javiti na konkurs koji će raspisati u 2,3 nedelji februara.

Nedavno je uspešno završen projekat "Nauči, primeni, ovekoveči" čiji je cilj bio da mladi steknu osnovna znanja o interkulturalnim vrednostima gde su srednjoškolci pravili filmove na tu temu.

Što se mladih tiče, udruženje radi i na sprečavanju ranih (i ugovorenih) brakova i sprečavanju partnerskog nasilja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.