Samit Interparlamentarne unije u Beogradu okupio 1.800 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit Interparlamentarne unije u Beogradu okupio 1.800 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva

U Beogradu se danas završava 141. zasedanje Interparlamentarne unije, na kojem je učestvovalo oko hiljadu i 800 parlamentaraca i partnera iz Ujedinjenih Nacija i civilnog društva iz celog sveta. Takođe, parlamentarne deklaracije svih zemalja regiona uzele su učešće u radu Interparlamentarne unije. Pod oznakom hitnosti, usvojena je Deklaracija o klimatskim promenama i tome kako one utiču na globalne migracije.

Srbija je pokazala da je otvorena zemlja za sve, rekla je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na konferenciji povodom završetka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, navodeći da je bilo više od 2.000 učesnika.

"Mislim da smo uspeli da dostignemo važan politički rekord da na zasedanju bude impozantan broj delegacija koje su predvodili lično predsednici i potpredsednici parlamenata", rekla je Gojković na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je u prethodna četiri dana Beograd bio centar parlamentarne demokratije, što je, kako kaže, jedno veliko priznanje za Narodnu Skupštinu i za Srbiju.

"Pokazali smo da smo otvorena zemlja za sve, da bez političkih sankcija mogu da dolaze parlamentarci iz čitavog sveta. To je preovladalo kada se odlučivalo ko će biti domaćin", rekla je Gojković i podsetila da su parlamentarci prethodnih dana govorili o raznim temama, a da je glavna debata bila posvećena jačanju međunarodnog prava.

Gojković je kazala da je ponosna što su u Beograd došli svi predstavnici parlamenata iz regiona, i to iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, što, prema njenoj oceni, pokazuje političku zrelost.

Gojković je najavila i da će danas biti potpisana Beogradska deklaracija, koja će potvrditi zalaganje poslanika iz 140 zemalja za mir i poštovanje međunarodnog prava.

Takođe, kako je rekla, biće usvojena i deklaracija o klimatskim promenama i o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti.

Gojković je kazala da srpski parlament u tom smislu očekuje donošenje zakona o klimatskim promenama i zakona o zaštiti prirode.

Podsetila je da je tokom zasedanja obeležen jubilej 130 godina IPU, te da je imenovan novi ambasador UNICEF-a Goran Bregović.

Srpska delegacija je prethodnih dana imala preko 300 bilateralnih sastanaka, od kojih je Maja Gojković kao domaćin sigurno obavila trećinu, a ključna poruka, kako je ocenila, bila je u skladu sa temom generalne debate o potrebi za regionalnom saradnjom. Ona je dodala da je delegacijama iz različitih zemalja u ličnom kontaktu razmenili informacije i o različitim unutrašnjim pitanjima.

Gabrijela Kuevas Baron: Zdravstvena zaštita ne treba da bude samo privilegija bogatih, već deo ljudskog prava

Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron zahvalila je Narodnoj skupštini i predsednici Maji Gojković što je okupila parlamentarce iz 150 zemalja, u "živom i prelepom Beogradu". Kuevas Baron je izrazila zadovoljstvo što se na zasedanjima IPU razgovara o sve važnijim temama i što je Unija dokazala otpornost, uprkos starosti.

"Razgovarali smo o međunarodnom pravu, ulozi parlamenata i regionalnoj saradnji", rekla je Kuevas Baron i poručila da je sledeći korak sprovođenje rezolucije o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ona je poručila da treba promeniti pristup kada je reč o zdravstvenoj zaštiti, navodeći da ona ne treba da bude samo privilegija bogatih već deo ljudskog prava. Kuveas Baron je kazala da treba da se donose inkluzivni zakoni, jer sada, kako kaže, ima onih koji su diskriminišući, te dodala da bi vlade trebalo da izdvoje budžetska sredstva za bolju zdravstvenu zaštitu.

Generalni sekretar IPU Martin Čangong rekao je da rezolucija o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti nije samo politički dokument, ističući da je u rezoluciju ugrađena i odgovornost kako bi se pratio dalji napredak u njenom sprovođenju.

"Nije reč o klasičnoj rezoluciji. Želimo da se uz nju donese i jedan akcioni plan, i IPU ima dužnost da obezbedi da svi parlamenti sprovode odredbe te rezolucije", rekao je Čangong.

Sa predstavnicima parlamenata Kube, država Zimbabve, Sijera Leone i Butan

Gojković se danas sastala sa potpredsednicom Parlamenta Kube, kao i predsednicima parlamenata država Zimbabve, Sijera Leone i Butan.

Gojković je zahvalila na principijelnom stavu Kube, Zimbabvea i Butana po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju KiM i podrške Srbiji u međunarodnim forumima.

Na sastanku sa delegacijom Parlamenta Kube, koju je predvodila potpredsednica Narodne skupštine Ana Marija Mari Mačad, ocenjeno je da političke odnose karakteriše prijateljstvo i međusobna podrška po pitanjima od prioritetnog značaja za dve zemlje, kao i posvećenost unapređenju svih vidova saradnje.

Gojković je istakla da je Skupština Srbije spremna za dalji razvoj parlamentarne saradnje kako na nivou radnih tela dva parlamenta, posebno u oblasti zdravstva, kulture i obrazovanja, tako i poslaničkih grupa prijateljstava i dodala da podstrek dosadašnjim odnosima daje Memorandum o saradnji koji je potpisan tokom posete Kubi i Srbiji na nivou predsednika parlamenta.

Mačada je istakla da za Kubance Srbija ima posebno mesto u srcu, da postoje tradicionalne generacijske veze i naglasila da Kuba ima čvrst stav da podržava Srbiju, po pitanju KiM i da stoji iza Rezolucije SB UN.

Ona se zahvalila na podršci koju Srbija daje Kubi i dodala da je važno da dve zemlje nastave zajedno da grade odnose i svestranu saradnju, te ukazala da je posetom predsednice Skupštine Srbije Kubi uspostavljena čvršća veza i pozvala predsednicu Parlamenta u posetu Kubi.

Gojković i Mačada su ukazale na interes za saradnju u oblastima poljoprivrede, prehrambene industrije, medicine, farmaceutske industrije.

Predsednica Narodne skupštine sastala se i sa delegacijom Parlamenta Zimbabvea, koju predvode predsednik Narodne skupštine Džejkob Frensis Mudenda i predsednica Senata Mabel Memori Činomon i zahvalila na učešću i činjenici da predsednici oba doma Zimbabvea učestvuju na zasedanju.

Gojković je izrazila i žaljenje povodom ciklona Idai koji je pogodio Zimbabve.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Gojković je ocenila da su oni tradicionalno prijateljski, kao i da je ovo prilika da se razmotre mogućnosti razvoja parlamentarne saradnje i ekonomske, koja, kaže, nije dovoljno razvijena.

Predsednica Skupštine Srbije je predložila formiranje poslaničkih grupa prijateljstava, kao i potpisivanje memoranduma o saradnji.

Zahvalila je Zimbabveu što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i upoznala ga sa jednostranim aktima Prištine, kao i poslednjim upadom ROSU na sever KiM.

Mudend je rekao da Zimbabve pamti podršku naše zemlje toj zemlji na međunarodnoj sceni u borbi protiv kolonijalizma i u borbi za slobodu i nezavisnost i istakao da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na međunarodnim forumima u cilju poštovanja međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Rezolucije SB UN 1244.

Založio se za uspostavljanje snažnije bilateralne saradnje i saglasio da je važno da se formiraju grupe prijateljstava i potpiše memorandum o razumevanju koji će biti osnov izgradnje dobrih odnosa parlamenata.

Predsednik Parlamenta Zimbabvea Mudend je podsetio na posledice ciklona Idai na Zimbabve i okolne država izrazivši nadu da će pomoć nastaviti da stiže imajući u vidu neophodnost rekonstruisanja infrastrukture i izgradnje novih naselja.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Sijera Leone Aabasom Černorom Bunduom, i ukazala da ima prostora za razvoj bilateralnih odnosa i uspostavljanje i unapređenje saradnje, posebno u oblastima ekonomije, obrazovanja i kulture.

Ukazala je i na posvećenost Skupštine Srbije da formiranjem grupa prijateljstava unapredi parlamentarne odnose, te podsetila da je Srbija jedina evropska zemlja koja ima potpisan Sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom.

Gojković je zahvalila na učešću na 141. zasedanju IPU, koje je okupilo veliki broj predsednika i potpredsednika parlamenata i istakla značaj teme jačanja međunarodnog prava i usvajanja Beogradske deklaracije.

Predsednik Parlamenta Sijera Leona se saglasio da je tema konferencije pravovremena i jako važna i naglasio da je ideja uspostavljanja poslaničkih grupa prijateljstava dobra, kao i da će Parlament Sijera Leona krenuti u proceduru formiranja.

Bundu se založio za proširenje odnosa, podsećajući na snažne odnose u vreme Pokreta nesvrstanih i ukazao da je danas važno oživeti duh tih čvrstih odnosa, i da je Sijera Leone zainteresovan za razvoj saradnje, posebno u oblasti obrazovanja i zdravstva.

Gojković se sastala sa delegacijom Parlamenta Kraljevine Butan Tašijem Dorđijem, kome je zahvalila na učešću, ukazujući da su politički odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, i zahvalila Kraljevini Butan na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju KiM.

Istakla je da je Skupština Srbije spremna na razvoj parlamentarne saradnje na svim nivoima sa Butanom, kao i da je važno razmotriti mogućnost razvoja ekonomske saradnje.

Dorđije je čestitao na organizaciji 141. Skupštine IPU ukazujući da je reč o prvoj poseti delegacije Kraljevine Butan Srbiji i istakao da je ovo početna tačka naših odnosa i da će vlade pratiti razvoj parlamentarnih odnosa i pozvao predsednicu Skupštine Srbije u posetu Kraljevini Butan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gojković: Srbija pokazala da je otvorena zemlja za sve

Izvor: RTS, 17.Okt.2019

Srbija je pokazala da je otvorena zemlja za sve, rekla je na konferenciji povodom završetka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, navodeći da je bilo više od 2.000 učesnika. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.