SU: Migranti nezadovoljni mađarskim zakonom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Migranti nezadovoljni mađarskim zakonom

Od danas izbeglice sa Bliskog istoka mogu molbu za azil da predaju isključivo u tranzitnim zonama, u kojima mogu da čekaju odgovor ili da se vrate u Srbiju. Zbog novog Zakona o pojačanim merama na granici, koji je stupio na snagu u Mađarskoj, proširene su tranzitne zone kod prelaza Horgoš - Reske i Kelebija - Tompa, gde je postavljeno ukupno 324 kontejnera.

Na teritoriju Mađarske puštaće se samo deca izbeglica i migranata do 14 godina koja putuju bez roditeljske pratnje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Oni će biti smešteni u institucijama za zaštitu dece, dok će svi ostali tražioci azila čekati ulazak u Mađarsku u "tranzitnim zonama".

Migranti u Prihvatnom centru u Subotici ne kriju svoje nezadovoljstvo, zbog poštovanja mera u vezi sa dobijanjem azila. Ahmed iz Pakistana objašnjava da putuje sam i da je upoznat sa novim odredbama.

"To nije kamp... nemamo uslova, nemamo internet, ne znam kako će se odnositi prema nama", kaže Ahmed (19) iz Pakistana koji je pre šest meseci pokušao da pređe granicu sa Mađarskom, ali su ga vratili u Srbiju.

Državni sekretar Ministarstva za rad, Nenad Ivanišević kaže da ni do sada izbeglice nisu lako i brzo dobijale azil za ulazak u Mađarsku.

On je još jednom podvukao da je problem nedostatak jedinstvenog stava zemalja Evropske unije oko izbegličke krize i da Srbija pomno prati kako će se razvijati odnosi između Turske i Evropske unije.

"U ovom momentu, ono što jeste činjenica to je da Mađarska primenjuje svoj zakon, a Srbija svoj zakon na teritoriji svoje zemlje, i da to nije ništa što bi dodatno iskomplikovalo migrantsku situaciju na teritoriji Srbije", objašnjava državni sekretar Ministarstva za rad,zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja dr Nenad Ivanišević.

Mađarske vlasti su obećale da će tražiocima azila koji čekaju na ulazak u njihovu zemlju da obezbede sve neophodne higijenske i zdravstvene uslove, kao i tri obroka dnevno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.