SO: Regionalni likovni konkurs za gimnazijalce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2016, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SO: Regionalni likovni konkurs za gimnazijalce

Gimnazija "Veljko Petrović" iz Sombora otvorila je likovni konkurs za izradu plakata pod nazivom "Životni stil - bez duvanskog dima", a pravo učešća imaju učenici i učenice gimnazija iz Zapadnobačkog okruga i dva susedna okruga sa kojima Sombor održava regionalnu međunarodnu saradnju - Osjek, Hrvatska i Baja, Mađarska. Rok za slanje radova je 29. februar.

Rad može biti delo isključivo jednog autora, s tim da broj radova koje učenik ili učenica podnose nije ograničen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Takođe, rad mora biti originalno delo.

Materijal i tehnika za izradu rada su slobodni; idejno rešenje plakata autori i autorke mogu dostaviti u likovnoj ili digitalnoj formi.

Kod idejnih rešenja u likovnoj formi, radovi ne smeju biti veći od formata B2 (50 x 70 cm), dok je kod rešenja u digitalnoj formi neophodno da rad bude u JPG formatu i 300 dpi.

Autori i autorke radove mogu poslati poštom na adresu: Gimnazija ,,Veljko Petrović" Sombor, Dositeja Obradovića 2, 25000 Sombor, Republika Srbija, sa naznakom: Za likovni konkurs ili mejlom na adresu gimsokonkurs@gmail.com.

Na poleđini rada (likovna rešenja) ili u mejlu (digitalna forma) neophodno je navesti sledeće podatke: ime i prezime autora, razred i odeljenje, škola, adresa škole, telefon škole, kontakt telefon autora.

Nakon zatvaranja konkursa stručni žiri će proglasiti po tri najbolja rada iz obe kategorije, navodi se u pozivu.

Svečana dodela nagrada, proglašenje pobednika i otvaranje izložbe radova biće održana 14. marta 2016. godine u Somboru, o čemu će nagrađeni učenici i škole biti blagovremeno obavešteni.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona +381 25 420 327 ili mejla gimsokonkurs@gmail.com.

Pre nekoliko decenija akademik Rajko Igić je predložio 31. januar kao Nacionalni dan borbe protiv pušenja za prostor bivše Jugoslavije. Projekat je započet izradom jednostavnog plakata koji je ukazivao na štetnost duvanskog dima. Vremenom ideja je široko prihvaćena, te je štampano 10.000 plakata godišnje, a oko ove ideje udružili su se i mnogi evropski medicinski fakulteti.

Inicijativa i ideja organizovanja likovnog konkursa pokrenuta ja od strane učenice Gimnazije "Veljko Petrović" Slađane Vlatković, u cilju podsećanja na ideju Somborca Rajka Igića i ukazivanja na problem duvanskog dima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.