Retrospektivna izložba Jovana Pantića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retrospektivna izložba Jovana Pantića

U novosadskoj Galeriji „La vista" u Ulici Mite Ružića 2, danas u 19 časova biće otvorena izložba prof. Jovana Pantića sa naslovom „Crteži, retrospektiva 70-te i 80-te", koja će predstaviti izbor autorovih radova rađenih tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u istraživanju odjeka Mediale i karakteristika prepoznatljive škole beogradskog crteža.

Postavka obuhvata crteže perom, olovkama u boji i u tehnici laviranog kineskog tuša, a na njima su motivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudskih figura, aktova u poznijim godinama sa različitim čudnim predmetima bez namene koji pored centralnih motiva čine poseban svet simulakruma, ilustrujući tako mračne atmosfere i ambijente crnog talasa sedamdesetih.

Pored aktova, kao motivi na crtežima pojavljuju se i delovi lutaka i nagomilanih čudnih elemenata koji oslikavaju vreme i poimanje osamdesetih godina, od početaka kulture potrošačkog društva do sintagmi đubrišta.

Jovan Pantić je rođen 1950. godine u Valjevu. Po završetku studija na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, magistrirao je na beogradskom Fakultetu primenjene umetnosti u oblasti konzervacije slika, a usavršavao se u SAD i u Danskoj. Od 1983. radio je kao slikar restaurator u Narodnom muzeju u Beogradu, predavao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju slika. Dobitnik je brojnih priznanja za rad na zaštiti kulturnih dobara i izlagao je na devet samostalnih i na 17 zajedničkih izložbi.

Izložbu će otvoriti mr Danilo Vuksanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.