Izložba crteža Bestijarijum u Likovnom Salonu KC Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba crteža "Bestijarijum" u Likovnom Salonu KC Novog Sada

U ponedeljak, 18. juna, u 19:30 časova, u Galeriji Likovnog Salona Kulturnog Centra Novog Sada, biće otvorena izložba crteža Marije Tošković, pod imenom "Bestijarijum". Bestijarijum ce biti po prvi put predstavljen srpskoj publici, nakon Centra Savremene Umjetnosti u Podgorici i Galerije Josip-Bepo Benkovic u Herceg-Novom.

"Bestijarijum" je posvećen Životinji i Čoveku, instinktu naspram civilizacije. On je dijalog između ljudskog i animalnog, gde sa jedne strane ljudsko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje traga za nečim sto bi ga prevazišlo, a sa druge strane animalno, koje je usmereno svojim nagim impulsima, postavljaju granice.

Metamorfoza je je stanje kojim umetnica prevodi suprotnost između prirodnog i naučenog u čoveku, kreirajući hibridno stvorenje, oblik koji asocira na sjedinjenje ovih sadržaja. Metamorfoza je ujedno i njena potreba da opiše transformacija opipljivog sadržaja u onaj koji se tokom kreativnog procesa akumulira u jedan drugi, preobražen i sublimiran.

Iz "reke" ličnih i tuđih misli, igara, snova, želja ili strahova, u kojoj umetnica nalazi inspiraciju, izdvaja se crta, i ona jeste "zmija vodilja" koja ih uobliči. Taj proces pronalaženja forme je svaki put novi izazov, on je i nestrpljivost da se prodre u dimenzije koje se ne mogu posmatrati golim okom i da se odatle izdvoje oblici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Retrospektivna izložba Jovana Pantića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018

U novosadskoj Galeriji „La vista" u Ulici Mite Ružića 2, danas u 19 časova biće otvorena izložba prof. Jovana Pantića sa naslovom „Crteži, retrospektiva 70-te i 80-te", koja će predstaviti izbor autorovih radova rađenih tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u istraživanju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.