Regionalni konkurs za mlade dizajnere Young Balkan Designers 2016

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2016, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalni konkurs za mlade dizajnere "Young Balkan Designers 2016"

Balkanska dizajn mreža raspisala je regionalni konkurs „Young Balkan Designers" (Mladi balkanski dizajneri) za 2016. godinu, pod sloganom „Novo analogno". Rok za prijavu je 10. april.

Poziv je otvoren za sve članove Balkan dizajn mreže do 35 godina starosti iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunuje, Slovenije, Srbije i Turske. Učlanjenje u mrežu je besplatno i vrši se popunjavanjem formulara koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se može pronaći na ovom linku.

Slogan ovogodišnjeg konkursa „Novo analogno" poziva na kreiranje dizajn projekata – proizvoda, koncepta, scenarija, usluga – koji vraćaju ručnu izradu u proces proizvodnje i dizajna, direktno ih uvezujući sa materijalima, zanatima i tehnikama koje nudi balkanska kultura, prenosi portal designed.rs.

Konkurs ima za cilj da istraži načine na koje Balkan kao društvo može da aktivira i afirmiše vrednosti sopstvenih kulturnih dobara i doprinese globalnoj raspravi o dehumanizaciji procesa proizvodnje, nastaloj kao posledica kapitalističkog modela i digitalne produkcije koji zanemaruju ljudski faktor, to jest čoveka, njegovu ličnost, emocionalni sklop i ideale ka kojima teži.

Od dizajnera se traži da razmisle o humanizaciji procesa proizvodnje, kao i o načinima implementacije lokalnih veština i zanata u savremeni dizajn, sa fokusom na direktno i neposredno uključivanje lokalne zajednice u proces rešavanja problema i proizvodnje, nasuprot njihovom fiktivnom uključivanju putem društvenih mreža.

Detaljnije informacije o konkursu, uslovima, načinu prijave, nagradama i rokovima, kao i prijavni formular, mogu se pronaći na sajtu i zvaničnoj Facebook stranici konkursa.

Dodatne informacije mogu se dobiti i putem mejla ybd@balkandesignnetwork.org.

Balkanska dizajn mreža (Balkan Design Netwotk) osnovali su Hrvatsko dizajnersko društvo iz Zagreba, Public Room iz Skoplja i Mikser organizacija iz Beograda sa ciljem pružanja podške razvoju i promociji balkanskog dizajna, kako u regiji, tako i na evropskoj i međunarodnoj sceni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.