Radovi nastali na obuci za pustovanje vune izloženi u Narodnom muzeju u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2021, 16:00

Radovi nastali na obuci za pustovanje vune izloženi u Narodnom muzeju u Pančevu

U Narodnom muzeju Pančevo otvorena je izložba "Pustovanja" Udruženja žena Panonke na kojoj su predstavljeni radovi nastali na nedavno održanoj obuci pustovanja vune. Obuka je deo projekta "Društveno-ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije"podržanog od strane ambasada Kanade ,SAD,Belgije i Izraela..

Etno mreža i NALED sproveli su niz aktivnosti od psiholoških radionica do raznih obuka kako bi pomogli ženama koje se bave rukotvorinama u okviru projekta "Društveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije". Radovi nastali na obuci za pustovanje vune u Pančevu izloženi su u Narodnom muzej.

"Uz pomoć ambasada mi smo sproveli 3 kolonije: tkanja u Pirotu i Somboru i ručnog valjanja vune u Loznici. Imali smo i programe obuka pustovanja u Pančevu i Sremskoj Mitrovici a u Somboru tkanja. Obučavali smo žene da postanu samostalne i da se osposobe za tržište", kaže Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Izložbi radova od pustovane vune u Pančevačkom muzeju prisustvovali su predstavnici ambasada SAD i Kanade koje su podržale ovaj projekat

"Žene iz udruženja Panonke uložile su mnogo truda da očuvaju tradiciju i da prenesu svoja znanja na nove generacije. Ovi divni komadi od pustovane vune su potvrda da su u tome uspele", kaže En Godfri, supruga ambasadora SAD u Srbiji.

"Hvala na pozivu da budem večeras ovde sa svojom suprugom Bibi koja je i sama postavila veliki razboj u našoj dnevnoj sobi pa su tkanja i šivenja postali deo našeg svakodnevnog porodičnog života u Srbiji", kaže Brajan Ebel, zamenik ambasadora Kanade u Srbiji.

Obuku u prostorijama udruženja žena Panonke prošlo je 11 polaznica a najboljoj je dodeljen sto za pustovanje i neophodan materijal za rad.

"Radimo stare tehnike i kada uzmete taj proizvod on nosi jednu poruku prohujalih vremena sa ovih prostora. Trudimo se da privučemo mlade da na njih prenesemo tradiciju i da budemo sigurni da će te Banatske šare koje su na našim proizvodima imati svoju budućnost", kaže Olga Žolnaj Jokanović, predsednica UG Panonke.

"Radovi koje Panonke kreiraju sadrže čuvenu Banatsku šaru i mi te proizvode poklanjamo kao grad delegacijama koje posećuju Pančevo", kaže Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Izložba radova od pustovane vune u narodnom muzeju Pančevo biće otvorena do 10 aprila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.