Protest malinara, traže 220 dinara za kilogram

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2017, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest malinara, traže 220 dinara za kilogram

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su danas u Arilju protest upozorenja nezadovoljni otkupnom cenom od 100 do 120 dinara po kilogramu ovogodišnjeg roda maline i poručili da neće pristati na cenu nižu od 220 dinara.

"Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu, jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 200 do 220 dinara, a ove 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji u proseku za 40 odsto, a prepolovljen je i u Evropi i svetu",kaže predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Asocijacije malinari Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari ističu da trenutna cena ne pokriva ni troškove, jer je, kako kažu, proizvođačka cena kilograma maline evro i osam centi.

Podršku malinarima dala je i Skupština opština Arilje koja je na poslednjoj sednici jednoglasno donela odluku da se uputi zahtev Vladi Srbije i resornom ministarstvu da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije, na kome bi se postigao dogovor o akontnoj ceni maline.

"Predlažemo da država preuzme ulogu medijatora i preduzme odgovarajuće mere u vezi problema oko maline. Oni svojim autoritetom mogu doprineti da se stvori ambijent kako bi se omogućilo slobodno tržište u otkupu maline u Srbiji, imajući u vidu da proizvodnja maline obezbeđuje više od 250 miliona evra deviznog prihoda, koji može biti i milijardu evra ako se regulišu stvari na tržištu", kaže predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić.

Sa protesta malinara u Arilju poručeno je da ukoliko se akontna cena maline ne promeni od sledeće sedmice krenuće se sa radikalnijim protestima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na pijacama širom Srbije u narednih mesec dana desiće se DRASTIČNA PROMENA

Izvor: Blic, 17.Jun.2017

Sezonsko sniženje cena voća i povrća na pijacama ove godine zakasnilo je mesec dana, a cene na koje smo navikli čekaćemo do jula. Pojedino voće i povrće plaćamo i do 30 odsto skuplje nego prošle godine...Voće i povrće, čija je sezona odavno počela, ove godine drži cenu, što se dobro može...

Nastavak na Blic...

Malinari traže 1,8 evra za kilograme

Izvor: Capital.ba, 18.Jun.2017, 09:03

RILJE,  Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su juče u Arilju protest upozorenja nezadovoljni otkupnom cijenom od 100 do 120 dinara po kilogramu ovogodišnjeg roda maline i poručili da neće pristati na cijenu nižu od 220 dinara /1,8 evra/.  “Očigledno je da tajkuni diktiraju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.