Preporuke Medijske koalicije za onlajn novinarstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporuke Medijske koalicije za onlajn novinarstvo

Medijska koalicija predstavila je danas deset etičkih preporuka za onlajn novinarstvo.

Među preporukama koje su predstavljene na diskusiji u Medija centru u Beogradu navodi se da mediji ne treba da preuzimaju bilo kakav materijal ili izjave bez prethodnog odobrenja autora, ali se to ne odnosi na javne ličnosti i informacije od javnog interesa.

Komentarišući tu preporuku, potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Zoran Stanojević rekao je da je sve što je objavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na društvenim mrežama - javna informacija.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Miroljub Radojković ocenio je da nije mnogo jasnije koji je cilj preporuka u odnosu na već postojeće u Kodeksu novinara Srbije i istakao da nije saglasan sa preporukom da stav novinara izražen na društvenim mrežama utiče na reputaciju kuće u kojoj radi.

"Novinar je običan građanin u svoje slobodno vreme", objasnio je profesor.

Tokom diskusije preko mejla su se oglasili i predstavnici Misije OEBS u Srbiji koji su istakli da svi saveti koji važe u novinarstvu u Srbiji treba da važe i u onlajn sferi.

Među deset preporuka navodi se i da svaka onlajn redakcija treba da ima jasno određena pravila i uslove za komentarisanje medijskih objava kako bi se sprečio govor mržnje ili diskriminacija.

Etičke preporuke savetuju i da novinari prilikom iznošenja mišljenja na društvenim mrežama i drugim internet platformama treba da imaju u vidu da date izjave mogu uticati na njihovu profesionalnu reputaciju.

Novinari ne treba da prenose glasine, već da plasiraju samo tačne informacije koje su proverene i imaju najmanje dva nezavisna izbora.

Fotografije i snimci ne mogu se modifikovati tako da se menja smisao, značenje ili kontekst, a neophodno je i linkovati izvore.

Kada se ispostavi da je objavljena informacija netačna, novinar je dužan da ispravku da što je brže moguće.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal pres.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.