Preko šest hiljada korisnika dobijaće po 8.400 dinara studentskih kredita (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 11:21

Preko šest hiljada korisnika dobijaće po 8.400 dinara studentskih kredita (AUDIO)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdilo je konačne liste studenata koji će u ovoj školskoj godini biti korisnici studentskih kredita. Više od šest i po hiljada studenata dobijaće do kraja godine mesečni džeparac, ali će dodeljeni iznos morati da vrate ukoliko ne ispune uslove propisane konkursom.

Ove školske godine 6 hiljada 657 studenata biće korisnici kredita i oni će u narednih deset meseci, osim u julu i avgustu, dobijati po 8 hiljada 400 dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Student Marko Marković sa Novosadskog univerziteta kaže da tim novcem uspe da pokrije određene lične potrebe, iako iznos nije veliki.

Uspeh u prethodnom školovanju, socijalno-ekonomski status roditelja i pripadnost osetljivoj društvenoj grupi osnovni su kriterijumi za bodovanje prilikom dodele kredita, a prijava se podnosi matičnom fakultetu.

Kad je reč o osobama s invaliditetom, one se, kao i druge osetljive grupe, rangiraju posebno, objašnjava predsednica NSUSI Ana Ilić.

"Studentima sa invaliditetom je potrebno da prikupe redovnu dokumentaciju koja je potrebna i osobama bez invaliditeta plus medicinska dokumentacija ili potvrda da su naši članovi."

Verovatnoća za odobravanje studentskog kredita je mala ukoliko student ne ostvari maksimalna 2 boda po osnovi proseka primanja po članu domaćinstva, a koji treba da bude manji od prosečne plate u Srbiji za prethodnu godinu.

Ukoliko mu Komisija Ministarstva odobri kredit, student mora da otvori poseban tekući račun u Unikredit banci, koja je za to trenutno ovlašćena. U banci su nam objasnili da je otvaranje računa besplatno, ali da je student dužan da posredstvom visokoškolske ustanove na kojoj studira dostavi potpisanu menicu s izjavom žiranta, uz štampane podatke sa elektronske lične karte ili kopiju važeće lične karte žiranta.

Dok studentske stipendije država daje bespovratno, krediti se vraćaju u slučaju da korisnik ne ispuni uslove propisane konkursom. Pitali smo našeg sagovornika Marka da li ga to motiviše ili plaši.

Obaveza otplate duga dospeva 18 meseci nakon gubitka statusa studenta ili 30 dana nakon zaposlenja. Kredit se ne vraća odmah u slučaju služenja vojnog roka, trudničkog bolovanja, bolničkog lečenja ili nastavka školovanja.

Treba napomenuti da se od početka obaveze otplate, na kredit zaračunava kamata, a ako dospelu obavezu student ne izmiri duže od 6 meseci, na naplatu mu dospeva celokupan iznos duga.

Studenti sa prosečnom ocenom većom od 8.5 koji fakultet završe u roku, nisu u obavezi da vraćaju isplaćeni kredit, dok su oni sa nižim prosekom dužni da vrate polovinu iznosa isplaćenih kredita.

To, kako nam je potvrdio i novosadski student, može biti dobar motiv da se studije na veme privedu kraju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.