Predsednik Srbije na obeležavanju 75. godina Novosadske racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije na obeležavanju 75. godina Novosadske racije

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije tokom koje su fašističke okupacione snage u Drugom svetskom ratu januara 1942. godine ubile i bacile pod led Dunava nekoliko hiljada ljudi, biće u ponedeljak 23. januara na platou ispred spomenika Porodica, najavila je Gradska kuća.

Svečanost će početi u 12 sati na Keju žrtava racije, a prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej, najavila je gradska vlast.

Patrijarh će održati pomen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uz sasluženje episkopa bačkog Irineja, dok će pomen Jevrejske zajednice održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Nastupiće Hor Jevrejske opštine "Hašira", Hor Saborne crkve "Sveti Georgije" i orkestar Garde Vojske Srbije.

Najavljen je dolazak i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, delegacije Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnika potomaka žrtava Novosadske racije, koji će položiti vence na spomenik "Porodica".

Po završetku programa, građani će biti pozvani da prisustvuju pomenu i kod spomen ploče na novosadskoj plaži "Štrand".

Zbog obeležavanja godišnjice Novosadske racije, u ponedeljak, 23. januara privremeno će biti izmenjen režim saobraćaja na i oko Keja.

Saobraćaj će privremeno biti zabranjen na Keju žrtava racije, od Trga Neznanog junaka do Radničke ulice, i delu Ulice Maksima Gorkog, od ulice Sonje Marinković do Keja žrtava racije.

Saobraćaj će privremeno biti zabranjen u desnoj traci a biće zabranjeno i parkiranje na parkingu za turističke autobuse na Keju žrtava racije.

Izmena saobraćaja na Keju će važiti od 11 do 13.30 časova, dok će zabrana saobraćaja u desnoj traci važiti od 7 do 16 časova istog dana.

O programu obeležavanja novosadske racije za RTV je govorio predsednik organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice racije Miroslav Ilić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložbe i predavanja u okviru programa "Ledena tišina", od 24. do 26. januara

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2017

U okviru obeležavanja 75. godišnjice Novosadske racije, u utorak, 24. januara u 12 sati biće otvorena izložba "Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. godine" u Kulturnom centru..Izložbu će otvoriti direktor Bojan Panaotović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.