20. januar  2017. 19.55  | Izvor: RTV, Beta

Predsednik Srbije na obeležavanju 75. godina Novosadske racije

NOVI SAD -

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije tokom koje su fašističke okupacione snage u Drugom svetskom ratu januara 1942. godine ubile i bacile pod led Dunava nekoliko hiljada ljudi, biće u ponedeljak 23. januara na platou ispred spomenika Porodica, najavila je Gradska kuća.

video icon

Svečanost će početi u 12 sati na Keju žrtava racije, a prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej, najavila je gradska vlast.

kej spomenik porodica zrtvama racije racija jpg

Patrijarh će održati pomen uz sasluženje episkopa bačkog Irineja, dok će pomen Jevrejske zajednice održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Nastupiće Hor Jevrejske opštine "Hašira", Hor Saborne crkve "Sveti Georgije" i orkestar Garde Vojske Srbije.

Najavljen je dolazak i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, delegacije Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnika potomaka žrtava Novosadske racije, koji će položiti vence na spomenik "Porodica".

Po završetku programa, građani će biti pozvani da prisustvuju pomenu i kod spomen ploče na novosadskoj plaži "Štrand".

Zbog obeležavanja godišnjice Novosadske racije, u ponedeljak, 23. januara privremeno će biti izmenjen režim saobraćaja na i oko Keja.

Saobraćaj će privremeno biti zabranjen na Keju žrtava racije, od Trga Neznanog junaka do Radničke ulice, i delu Ulice Maksima Gorkog, od ulice Sonje Marinković do Keja žrtava racije.

Saobraćaj će privremeno biti zabranjen u desnoj traci a biće zabranjeno i parkiranje na parkingu za turističke autobuse na Keju žrtava racije.

Izmena saobraćaja na Keju će važiti od 11 do 13.30 časova, dok će zabrana saobraćaja u desnoj traci važiti od 7 do 16 časova istog dana.

O programu obeležavanja novosadske racije za RTV je govorio predsednik organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice racije Miroslav Ilić.

Srodne vesti