Poziv kasnio četiri godine

Izvor: Blic, 10.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv kasnio četiri godine

Pravo da se žale na rad sudova godišnje iskoristi oko 1.500 Novosađana koji se najčešće žale na sporost postupka, koji neretko ume da se razvuče i na deceniju. U Okružnom sudu još se pominje slučaj kada je sud uporno slao pozive za ponovljeni postupak optuženom za pokušaja ubistva. Nakon silnih neodazivanja optuženog i neuspešne policijske potrage, sud je obavešten da „optuženi ne može da prisustvuje pretresu jer je preminuo pre četiri godine".

Pored odugovlačenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupka, građani se žale i na nepravilnosti u radu, kao i na sam tok i ishod postupka. Od početka 2007. godine, skoro 400 građana je već poslalo svoje pritužbe, ali i molbe za preferenciju.

- Među pritužbama Opštinskom sudu, kojih je u prošloj godini bilo 1. 500 nalaze se i molbe pojedinih stranaka da njihov predmet, uz opravdane razloge, dobije preferenciju. Svaku od pritužbi razmatra predsednik suda koji u roku od 15 dana odgovara. U međuvremenu, on proveri navode pritužbe sa postupajućim sudijom kod kojeg se nalazi konkretan predmet - kaže za „Blic" Mirjana Marković, portparol Opštinskog suda. Ona je istakla da se pojedine pritužbe uopšte ne odnose na konkretne zakonske odredbe, pa se umesto imena procesuirajućeg sudije na pritužbi nađe „onaj sudija" u „onom predmetu". Zamerke su često neosnovane i subjektivne, ali se na njih svakako odgovara. Pored realnih pritužbi Novosađana koji ponekad obore presude i pokrenu nove postupke, veliki je broj i onih građana koji se žale na sudijin „urokljiv pogled" , „mrmljanje" i preveliku radoznalost.

- Godinu dana jedan čovek je dolazio kod mene sa pitanjem ko će mu platiti kišobran koji mu je polomljen u tuči o kojoj sam vodila istragu. Iako je tužilac odustao od gonjenja, on je smatrao da je moja obaveza da mu kupim nov kišobran i o tome se čak žalio i višim distancama - kaže jedan od istražnih sudija. On je pomenuo i porodicu iz Veternika koja se već 40 godina parniči i uporedo piše pritužbe na svakog sudiju koji je vodio jedan od njihovih sporova.

- U brakorazvodnim parnicama oko podele imovine, bivši supružnici zameraju sudijama što nisu pravično podelili posteljinu, jastučnice ili kuhinjski inventar. Već po pravilu, takvi građani su uvereni da je sudija potplaćen i po automatizmu šalju pritužbu na korumpiranost suda - kaže sudija.

Izvesni Vrbašanin svojevremeno je podneo krivične prijave protiv svih sudija Opštinskog suda zbog zloupotrebe službenog položaja. Istražnom sudiji koji je dobio ovaj slučaj i prekinuo istragu kao neosnovanu, zapretio je da će napisati knjigu o njemu, u kom će ga ocrniti na najgori način.

Zagubili dvostrukog ubicu

Birokratija takođe ume da se postavi kao problem koji produžava sudski postupak. Opštinski sud očekivao je jednog prepodneva izvesnog D.N, optuženog za brutalno ubistvo dvojice skitnica čija je tela bacio na smetlište iza svoje kuće. Uhapšen i pritvoren, D.N. je trebalo da bude doveden na suđenje i zbog krađa koje je počinio. Na dan suđenja, D.N. se nije pojavio jer ga niko nije sproveo na suđenje. Državni organi, naime, nisu znali u kom se zatvoru u Srbiji nalazi optuženik za zverska ubistva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.