Povezanost pecaroša sa rekom nema cenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2018, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povezanost pecaroša sa rekom nema cenu

Ljudi koji vole vodu ne odlaze sa nje ni tokom zime. To se naročito odnosi na pecaroše. Ta povezanost s rekom i prirodom nema za njih cenu. Tamiš je lepa i pitoma reka koja pruža mnogo zadovoljstva, pa boravak na njemu nije ni izbliza opasan kao što je na moćnom Dunavu.

Kad vas istorijska sudbina premesti sa mora iz rodnih Paštrovića u Banatsku ravnicu ostaju vam reke za utehu, jer vas geni uvek vuku na vodu. Sreća da su Tamiš i Dunav blizu Kačareva.

"Ne volim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni jedno mesto na ovoj našoj kugli gde nema vode, gde nema reke. A živim u takvom mestu. Ja bih mogao sad da slavim nekih 60 godina pecanja od momenta kada sam samostalno montirao taj mamac, napravo sistem, otišao i zabacio. Sa osam godina sam počeo da pecam, i od tada nisam nikada taj hobi ostavio. Jednostavno, bez pecanja ne znam kako bi život izgledao", rekao je Milan Gracun, matematičar i pecaroš.

Gracun je danas penzioner pa ima vremena za pecanje, ali i kada je predavao matematiku u srednjoj medicinskoj školi nije mogao bez reke.

"Ako se nastava završi u 13 časova, ja sam u 14 već ovde na obali. Ako nisam ovde, pošto sam ranije pecao na Tamišu sve do Neuzine, onda kolima stižem za jedan sat tamo, tamo mi je čamac i onda idem na vodu", kazao je Gracun.

Ko voli vodu i prirodu ni zima mu ne smeta.

"Mi idemo radi pecanja, ali u stvari kad zabacite štapove i kad krene ta priča uživam u tome što sedim u tom čamcu i nešto radim ili posmatram. U ovom zimskom periodu jako je lepo posmatranje senica. Tih ptičica koje su oko nas i prave nam društvo. Uvek se nađe nešto interesantno, uvek se nešto događa. Dešava se da budemo nekad svedoci nekih normalnih procesa koji se odvijaju u prirodi. Ja sam gledao kako lisica lovi divlje patke na vodi i srnu koja dođe da pije vodu, i koja neće reagovati na naše prisustvo, jer se ne pomeramo kao da smo deo te prirode onako skamenjeni", izjavio je Grecun.

Zima nije mrtva sezona, jer i tada može vrlo uspešno da se peca. Profesor je zagriženi šarndžija.

"Zimsko pecanje šarana je jako interesantno, zato što šaran tada može lakše da se pobedi. Za nas je interesantno jer lakše dođemo do trofeja. Moji trofeji u zimskom pecanju idu do desetak kilograma. Nisam imao veće, ali budu to lepi primerci", dodao je on.

Poruka za kraj našeg sagovornika je da možete pecati cele godine, ali čuvajte svoje zdravlje i prirodu da biste u njoj uživali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.