Usvojen Zakon o javnom redu i miru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o javnom redu i miru

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o javnom redu i miru, kojim su propisane veće novčane kazne za remećenje javnog reda i mira, upotrebu pirotehničkih sredstava i za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja.

Kako se navodi u zakonu, ko paljenjem pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir, ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčano od 50.000 do 100.000 dinara, ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Ko pucanjem iz vatrenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili drugog oružja narušava javni red i mir, ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčano od 100.000 do 150.000 dinara, ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o policiji, kojima se uvodi platforma za bezbednu elektronsku komunikaciju, razmenu podataka i informacija između državnih organa i institucija koja će unaprediti rad policijskih službenika i saradnju policije sa drugim državnim organima.

Zakonom su precizirane i odredbe koje se odnose na preventivne mere sektora unutrašnje kontrole razrađivanjem postojećih instrumenata u cilju suzbijanja korupcije u MUP.

Na današnjoj sednici su potvrđeni sporazumi između Srbije i Belgije o policijskoj saradnji i između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Federalne službe obezbeđenje Rusije o saradnji i zajedničkom delovanju.

Poslanici su potvrdili i sporazume između vlada Srbije i Slovenije i Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih katastrofa i Sporazum između Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

Potvrđena je i izmena Sporazuma između vlada Srbije i Španije o recipročnom priznavanju i zameni nacionalnih vozačkih dozvola, Sporazum između vlada Srbije i Švedske o saradnji u oblasti sprovođenja zakona, kao i Radni aranžman između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Agencije Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona.

Usvojen Zakon o strancima

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o strancima kojim se detaljnije i preciznije reguliše oblast legalnih migracija, uslovi i način apliciranja za vizu Srbije u inostranstvu, postupak provere po podnetom zahtevu, kao i odbijanje zahteva za vizu i odbijanje stranaca za ulazak u Srbiju.

Prvi put u odredbe Zakona o strancima uvodi i BIA, koja vrši bezbednosne provere stranaca kroz njihove evidencije radi utvrđivanja nepostojanja ili postojanja neprihvatljivog rizika po bezbednost Srbije i građana u slučaju ulaska i boravka stranaca u Srbiji.

Uvedeni su novi instituti koji se odnose na proveru uslova za izdavanje vize strancu i procene rizika, gde BIA, Ministarstvo spoljnih poslova i MUP vrše terenske i bezbednosne provere po zahtevu za vizu.

Na ovaj predlog zakona, poslanici vladajuće većine podneli su više od 350 amandmana koji nisu postali sastavni deo zakona.

Skupština usvojila Zakon o azilu   

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o azilu i privremenoj zaštiti kojim se smanjuje prostor za zloupotrebu prava na azil i stvaraju se uslovi za povećanje efikasnosti sistema azila u Srbiji.

Zakonom o azilu predviđeno je da azil kao pravo na boravak i zaštitu može da se ostvari kroz dva obila zaštite - pravo na utočište za izbeglicu koji je zbog straha od progona napustio državu porekla i supsidijarnu zaštitu za stranca koji je zemlju porekla napustio iz nekog drugog razloga, ali bi u slučaju povratka bio izložen nepravdi.

Novi zakon treba da omogući da Srbija zadrži visok nivo u poštovanju međunarodno prihvaćenih standarda u oblasti ljudskih prava i prava tražilaca azila uz istovremeno održavanje bezbednosti svih građana Srbije i poštovanje Ustava i zakona.

Uspostavljen je mehanizam za sankcionisanje zloupotreba prava u postupku azila putem prekršajnog postupka.

Za svako maloletno lice bez pratnje koje se pojavi u postupku azila zakon predviđa određivanje staratelja koji vodi računa o interesima maloletnika.

Donošenje novog zakona usklađenog sa Direktivama Evropske unije znači i ostvarivanje obaveza preuzetih u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a koje su definisane Poglavljem 24 Akcionog plana.

Rabrenović izabran za zamenika tužioca za ratne zločine

Skupština Srbije izabrala je danas Svetislava Rabrenovića za zamenika tužioca za ratne zločine.

Rabrenović je u tom tužilaštvu obavljao funkciju pomoćnika.

Za predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) izabran je Nebojša Savić.

Savić je tu funkciju obavljao i prethodnih pet godina.

On je na sednici skupštinskog odbora za finansije ranije rekao da je u narednom periodu potrebno nastaviti realizaciju započetog programa monetarne i fiskalne stabilizacije i da će njegovi predlozi u okviru Saveta guvernera biti u tom pravcu.

Naveo je da je potrebno dalje raditi na uspostavljanju fiskalne stabilnosti i da bi tu centralna banka mogla da da doprinos da Srbija u narednom periodu ima nisku inflaciju.

Poslanici su izabrali i predsednike Višeg suda u Pirotu, Prvog osnovnog suda u Beogradu, Osnovnog suda u Sjenici, Prekršajnog suda u Loznici, Prekršajnog suda u Negotinu i Prekršajnog apelacionog suda, Privrednog suda u Beogradu, Višeg suda u Prokuplju, Drugog osnovnog suda u Beogradu, i Osnovnog suda u Surdulici.

Dejan Popović predsednik Saveta agencije za energetiku

Skupština Srbije je večeras za predsednika Saveta agencije za energetiku izabrala Dejana Popovića na period od sedam godina.

Za članove tog saveta na period od šest godina poslanici su izglasali Acu Markovića i Dejanu Stefanović Kostić, a na period od pet godina Negicu Rajakov i Gorana Petkovića.

Skupština je danas usvojila i više međudržavnih sporazuma, među kojima je i Sporazum između MUP-a i federalne službe obezbeđenja Ruske Federacije, o saradnji i zajedničkom delovanju.

Poslanici su danas usvajanjem 32 predložena zakona završili rad, a u ponedeljak će započeti novu sednicu na čijem je dnevnom redu set prosvetnih zakona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"VELIKI BRAT" U AUTO-SERVISU Ovo su velike promene koje čekaju vozače u Srbiji

Izvor: Press, 22.Mar.2018

Poslanici Narodne skupštine danas bi trebalo da usvoje izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa strože uslove za utvrđivanje tehničke ispravnosti automobila. . Foto:Blic.rs. Jedna od najvećih novina...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.