Porušeni spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu, Srbi uplašeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2018, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porušeni spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu, Srbi uplašeni

Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike, a predsednik srpske zajednice u tom gradu Jovica Mirić izjavio je da je srpsko stanovništvo uplašeno i da je situacija napeta.

"Posle utorka i ispisivanja grafita na nekoliko lokacija u Lipljanu, jutros je ponovo na pravoslavnom groblju polomljen jedan spomenik i dva su oštećena. Situacija je napeta, a narod je posle ovoga još više uznemiren", kazao je Mirić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Radio televiziju Gračanica.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi put da se događa situacija tog tipa.

"Prošle godine su bili ispisani grafiti po stolovima i na kapeli, a kradena su mesingana i bronzana slova i biste", kazao je Mirić.

Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na lice mesta i izvršila uviđaj. Počinioci za sada nisu otkriveni.

Na kapeli ovog groblja ispisani su grafiti UČK.

Kako je prethodno izvestila ova radio televizija, Srbi koji žive u Lipljanu još jednom su uznemireni, s obzirom da su provokacije od strane Albanaca veoma česte i da je nedavno na osnovnoj školi koju pohađaju srpska deca osvanuo grafit UČK.

Mirić je istakao da do sada nije otkriveno ko su vandali koji su činili takva dela u Lipljanu.

On je međutim kazao da su otkriveni oni koji su u utorak ispisivali grafite, ali naglasio da su te osobe oslobođene i da nisu procesuirane.

U toku prethodne noći u ovom gradiću, u kome živi mešovito srpsko i albansko stanovništvo, sinoć su se do kasnih sati čuli pucnji, petarde i vatromet.

Mirić je istakao da je za bezbednost Srba u Lipljanu potrebno uvođenje redovnih policijskih patrola.

Drugi meštanin Lipljana istakao je da je ovaj čin dodatan pritisak, zastrašivanje meštana Lipljana i cele opštine i najteži vandalizam prema srpskom narodu.

On je apelovao na organe policije da "konačno opravdaju svoje postojanje i da pronađu počinioce i spreče da se ovako nešto dešava".

Kancelarija za KiM: Srbi ni mrtvi nemaju mira

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu, ocenivši da je to prava slika kosovsko-metohijske realnosti, u kojoj Srbi, čak ni mrtvi, ne mogu da imaju mira.

"Ta rušilačka, vandalska akcija proistekla je iz kancerogenog šovinizma, godinama podsticanog i negovanog politikom mržnje albanske političke elite i ćutnjom i nečinjenjem međunarodnih institucija na terenu", kaže se u saopštenju Kancelarije.

Posebno se ističe da su međunarodni "sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti saučesnici u svemu što se Srbima događa, jer oni su tolerisali i odnegovali društvenu klimu u kojoj je rušenje nadgrobnih spomenika samo beznačajan incident".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oskrnavljeni spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu

Izvor: RTS, 15.Dec.2018

Na pravoslavnom groblju u Lipljanu porušene su nadgrobne ploče, a na kapeli groblja ispisani grafiti "UČK". Počinioci za sada nisu otkriveni. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila rušenje srpskih nadgrobnih spomenika. ...

Nastavak na RTS...

Porušeni spomenici na groblju u Lipljanu VIDEO

Izvor: B92, 15.Dec.2018

Lipljan -- Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike...Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče...Kosovska policija izašla je na lice mesta i izvršila uviđaj...Počinioci za sada nisu otkriveni...Na kapeli ovog groblja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.