Porodice preminulih bez prava na pomoć

Izvor: Blic, 08.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice preminulih bez prava na pomoć

Bogosav Bogosavljević

SREMSKA MITROVICA - Desetak porodica preminulih radnika Fabrike celuloze i papira „Milan Stepanović Matroz" u stečaju ostali su bez 120.000 dinara koje su čekali iz Fonda solidarnosti. Iako se na spisku za isplatu devet zaostalih minimalaca našla i kompletna rukovodeća garnitura, za decu i supruge bivših „matrozovaca" novca nema, jer je „pravo na pomoć iz Fonda solidarnosti lično".



- Moja supruga, koja je ostvarila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 13 godina radnog staža u „Matrozu", poginula je prošle godine u saobraćajnoj nesreći. Ja sam takođe bivši radnik „Matroza", povremeno radim na crno ne birajući poslove samo da decu izvedem na put. Sin Dejan (21) trenutno je na odsluženju vojnog roka, a kad se vrati, posao ga ne čeka. Ćerka Danijela (18) završava srednju školu, uspešna je sportistkinja i namerava da upiše studije. Od mojih 120.000 dinara, dobijenih pre nedelju dana od Fonda solidarnosti nije ništa ostalo, sve je na dugove otišlo - priča Bogosav Bogosavljević, koji je sa još dve porodice uputio žalbu Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

U pismu ministru Rasimu Ljajiću navodi se da porodice „Matrozovih" radnika koji su preminuli nakon proglašenja stečaja, „žive u teškoj materijalnoj situaciji, te da bi bilo logično i moralno da i njihova deca dobiju finansijsku pomoć, pogotovo što se radi o isplati zaostalih zarada njihovih majki i očeva".

- Nakon smrti supruga Zlatka u oktobru prošle godine, nas troje živimo od moje plate zdravstvenog radnika i porodične penzije od 14.900 dinara. Suprug je 25 godina radio u „Matrozu" i umro je iznenada od teške bolesti. Sedamnaestogodišnji blizanci pohađaju srednju školu, sve troškove sahrane smo sami izneli, uz pomoć Doma zdravlja gde radim. Nepošteno je da naše porodice budu uskraćene za ono što su naši najmiliji poštenim radom u „Matrozu" zaradili. Ako država ne može da nam pomogne iz Fonda solidarnosti, neka nam onda daju pare od prodaje „Matrozovih" prodavnica i voznog parka - kaže Zorica Miščević.

Ni ćerka studentkinja, niti teško bolesna supruga Anđelka Čulića, bivšeg radnika „Matroza", koji se ubio pre dva meseca, ne mogu kao naslednici ostvariti pravo na 120.000 dinara koje je Fond solidarnosti isplatio pred Novu godinu. Po tvrđenju njegove sestre Anđe Laketić, takođe „Matrozove" radnice, Anđelko je nakon proglašenja stečaja pao u tešku depresiju, od koje se ni posle bolničkog lečenja nije oporavio.

- Najblaže rečeno, nemoralno je da svi direktori, počev od generalnog, koji su i u stečaju primali platu, dobiju 120.000 dinara, a da sirotinja ostane bez ičega - kaže Laketićeva.

Ostavinski postupak

Prema važećem Zakonu o radu, pravo kod Fonda solidarnosti je lično, što znači da niko nema pravo nasledstva.

- Porodicama i naslednicima preminulih radnika '’Matroza’’ preostaje da pokrenu ostavinski postupak, te da sva potraživanja naplate iz stečajne mase nakon prodaje preduzeća - poručio je Jablan Obradović, direktor Fonda solidarnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.