Pokrajini odobreno pet IPA projekata vrednih 28 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajini odobreno pet IPA projekata vrednih 28 miliona evra

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokanu samoupravu Ognjen Bjelić i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić saopštili su na današnjoj konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi da je, u okviru Strateškog poziva INTERREG-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, u vrednosti od preko 28 miliona evra, Vojvodini odobreno svih pet podnetih velikih, strateških projekata.

Kako je istaknuto, realizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovih projekata tretira tri prioriteta, i to: unapređenje prekograničnog upravljanja vodama i sistema upravljanja rizikom, smanjivanje uskih grla u prekograničnom saobraćaju i stimulisanje saradnje u oblasti turizma i kulturne baštine.

"Putem Strateškog poziva za prikupljanje predloga projekata u okviru Interreg-IPA prekogranična saradnja Mađarska-Srbija, mi smo aplicirali sa pet projekata i nakon formalne i kvalitativne procene Zajedničkog nadzornog odbora, svih pet projekata je odobreno. Ukupna IPA donacija za obe zemlje iznosi preko 24 miliona evra, što uz 15 odsto učešća iznosi preko 28.400.000 evra", rekao je Bjelić i dodao da od toga oko 14 miliona evra je za Mađarsku, a preko 10 miliona evra IPA donacije ide Srbiji.

Prema njegovim rečima, za projekat "Snabdevanje vodom i razvoj vodne infrastrukture u graničnim slivnim područjima“ ukupno je odobreno preko 5.900.000 evra, plus 15 posto učešća,  potom za projekat "Kompleksno unapređivanje vodoprivrednih područja kanala Baja–Bezdan" odobreno je preko 7 milion evra, uz 15 odsto učešća, zatim za projekat železnice na deonici Subotica-Baja preko tri miliona evra uz 15 posto učešća, zatim za projekat "Razvoj prekograničnog puta Kibekhaza (HU) – Rabe (SRB)", preko 4,5 miliona evra uz 15 posto učešća i, za projekat "Raznobojna saradnja" iz oblasti turizma i kulturne baštine, preko tri miliona evra IPA podrške.

Grbić je govoreći o projektu železnice na deonici Subotica-Baja, za koju će biti izrađena projektno-tehnička dokumentacija, istakao da je ovo osnov za izgradnju železničkog pravca za prugu Subotica-Čikerija-Bačalmaš-Baja, gde je vodeći partner Pokrajinski sekretarijat na čijem je čelu, a partner iz Mađarske Evroregionalna agencija za razvoj DKMT.

"Višestruka je važnost ovog projekat, od povezivanja dve luke, do rasterećenja putne, drumske mreže, ima i ekološki značaj, pored ekonomske komponente“, rekao je sekretar Grbić i dodao da se može očekivati da ova dokumentacija bude pripremljena u naredna dva meseca.

O značaju odobrenog projekta iz oblasti vodoprivrede, v.d. direktora JVP "Vode Vojvodine" Slavko Vrndžić istakao je da su na projektu "Kompleksno unapređivanje vodoprivrednih područja kanala Baja–Bezdan“ glavne aktivnosti usmerene na rekonstrukciju i sanaciju prevodnice Bezdan i ustave Šebešfok, te da je ovaj projekat, u vrednosti od preko 7 miliona evra IPA donacije, plus 15 posto sopstvenog učešća, od ogromnog značaja za hidrosistem, kao i za plovidbu, revitalizaciju plovnih puteva, zatim i za odbranu od poplava, ali i da, kako je rekao Vrndžić,projekat nosi u sebi jednak značaj za turizam i kulturnu baštinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.