Počinje obnova močvarnih staništa u rezervatu prirode Gornje podunavlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 11:23

Počinje obnova močvarnih staništa u rezervatu prirode Gornje podunavlje

Glavna tema ovogodišnjeg Svetskog dana močvarnih staništa, koji se na današnji dan obeležava još od 1971. godine, jeste revitalizacija reka, saopštio je Svetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Kako se navodi, revitalizacija određenih rečnih područja u Evropskom Amazonu je rezultat koji Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi da postigne kroz svoj novi projekat.

Dodaje se da će u Srbiji u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje biti rađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na konverziji iz plantaža hibridne topole u autohtonu heterogenu plavnu šumu, kao i da će biti istraženo kako će se područje prirodno revitalizovati.

Vrednost projekta iznosi skoro pet miliona evra.

"Močvarna staništa su dom za čak 40 odsto svih vrsta, kao i za više od milijardu ljudi u svetu čija dobrobit direktno zavisi od njih, zbog toga su investicije poput ove za Evropski Amazon, od izuzetne važnosti. Jedino tako možemo da se suočimo s klimatskom i krizom biološke raznovrsnosti odnosno da ostvarimo održivi razvoj", ističe Korn Varga iz WWF Adrije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svetski dan vlažnih staništa - koji je njihov značaj za ljude i našu planetu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023

Danas , 2.februara , obeležava se Svetski dan vlažnih staništa kako bi se podigla globalna svest o njihovom značaju za ljude i našu planetu. To je i prilika da se obeleži potpisivanje Ramsarske konvencije o vlažnim područjima koja je potpisana u iranskom gradu Ramsaru 1971. godine. Moto ovogodišnjeg...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.